Friss hírek

2009.05.14. 13:28

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS - Elfogadták Budapest idei költségvetését

<p>Elfogadta Budapest idei költségvetését csütörtöki rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az 532 milliárd forintos büdzsé kéthónapos csúszással született meg, miután Hunvald György februári előzetes letartóztatása miatt a várost vezető MSZP-SZDSZ koalíciónak megszűnt az egyfős többsége a 67 tagú közgyűlésben. A csütörtöki ülésen letette képviselői esküjét a Hunvald György helyére lépő Kivágó Iván Györgyné. A költségvetést így 34 igen szavazattal el tudták fogadni, az MDF három képviselője nemmel voksolt, a Fidesz és a KDNP képviselőcsoport korábban kivonult az ülésről.</p>

A költségvetési előterjesztés vitájában Demszky Gábor főpolgármester azt mondta: a fejlődéshez szükség van a beruházásokra és ezek gazdaságélénkítő hatására. A főpolgármester közölte: büszke arra, hogy a főváros teljes költségvetésének 43 százalékát fejlesztésekre és felújításokra költi. Szerinte az uniós pályázati rendszert meg kell tanulnia a fővárosnak, ezért csúszhatnak beruházások, de ezek elkészülnek. Jelenleg 30 nagyberuházás van folyamatban, illetve indul Budapesten, amelyek vonzzák a befektetőket, így többszörösen is munkahelyeket teremtenek - tette hozzá.

A főpolgármester 180 fokos irányváltást kért az ellenzéktől. Ismét felhívta a figyelmet arra: a fővárosnak csak 2013-ig van lehetősége ilyen nagy uniós támogatások lehívására, mert fejlettsége miatt az EU következő költségvetési periódusában kiesik a leginkább kedvezményezettek köréből. Így Demszky Gábor - reagálva az ellenzék kifogásaira - azt mondta: ezért kell most felvenni hiteleket, így lesz meg az uniós pályázatokhoz szükséges önrész. A főpolgármester úgy fogalmazott: senki nem tudhatja, hogy 2010 után ki vezeti majd a várost, de az utódokat kedvezőbb helyzetbe hozzák majd a folyamatban lévő beruházások. Arra emlékeztetett: 1990-ben, amikor ők átvették Budapestet, itt egyáltalán nem voltak fejlesztések.

A költségvetést végül az MSZP-SZDSZ koalíció képviselőinek 34 támogató szavazatával elfogta a közgyűlés. A teremben lévő három MDF-es képviselő nemmel szavazott. A Fidesz és a KDNP korábban kivonult az ülésről. Tarlós István, a frakciószövetség vezetője azt mondta: a város működését a sodródás jellemzi, a költségvetés nem törődik Budapest 2010 utáni helyzetével. A város jövőjére veszélyes költségvetést az ellenzék nem tudja támogatni - közölte. Az ellenzéki politikus emellett szégyenletesnek, a szabad választás paródiájának nevezte, hogy az új szocialista képviselő, a csütörtökön esküt tett Kivágó Iván Györgyné a költségvetés elfogadása után lemond.

Budapest idei költségvetése 532 milliárd forintos. A város ebben az évben csaknem 47 milliárd forint hitelt vesz fel. Működési kiadásokra 281,5 milliárd jut az idén, ez a teljes költségvetés 52,9 százaléka. Összegében nem, de arányaiban ez kevesebb, mint tavaly, amikor a teljes büdzsé 53,7 százaléka ment működésre. Fejlesztésekre és felújításokra több mint 231 milliárdot fordítanak, a többi a korábban felvett hitelek tőketörlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!