Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.06.08. 15:54

A 82. Ünnepi Könyvhét újfehértói rendezvényei

<p>Újfehértó - A 82. Ünnepi Könyvhét, a magyar irodalom és a könyvkiadás páratlan hagyományú és színvonalú rendezvénye ugyanis nemcsak a fővárosra, hanem több mint félszáz vidéki városra is kiterjed.</p>

Az újfehértói Városi Könyvtár is igyekszik évről évre meghívni és író-olvasó találkozó keretében vendégül látni a kortárs magyar irodalmat kedvelő közönség érdeklődésére számot tartó írót, költőt.

Az idei évben jelentős anyagi bázist jelentett számunkra a TÁMOP (3.2.4-08/1-2009-0051)  pályázat az Újfehértói Tudástár-a válaszok és lehetőségek tárháza elnevezésű projekt.

Július 1-én Magyarország egyik legsikeresebb írója, Fejős Éva volt a vendégünk. Könyveit több százezren olvasták és olvassák (pl. Holtodiglan (1999), Bangkok, tranzit (2008), Hotel Bali, (2008), Cuba Libre, (2010). A Nők Lapjában hétről hétre jelennek meg az interjúi, ő kérdez, faggatja a riportalanyait, de róla szinte semmit sem lehetett tudni.

A jóhangulatú találkozón az írónő beszélgető partnere volt újságíró kollégája R. Kövér Balázs.

Fejős Éva így mesélt írói pályájáról: „Gyerekkorom óta történetek születnek bennem, és már nagyon korán (7-8 évesen) rájöttem, mennyivel „erősebb” egy történet, ha papírra is merem vetni… Akkortól éreztem, hogy ez lesz az utam: történeteket mesélek - önmagamnak és másoknak. Gimnazista voltam, amikor egy novellámat Kardos G. György megdicsérte, és arra biztatott, ne adjam fel az írást. Tizenévesen második lettem egy krimivel egy regénypályázaton. Szeretek írni, szeretek riportosan feldolgozni egy-egy témát a Nők Lapjában – esténként pedig szeretem elengedni a fantáziámat, és írni az aktuális regényemet. Emellett imádok utazni, sportolni, olvasni, teniszt nézni, kávézni és nagyokat dumálni a barátaimmal”

Június 6-án Ménes Attila debreceni születésű író Hidegdauer című regényének bemutatására került sor. A beszélgetést Gerliczki András irodalomtörténész, főiskolai docens moderálta.

Ménes Attila legújabb regényének főhőse a kamasz Juli, akit édesanyja egyedül nevel. Juli anyja, Magdolna, ahelyett, hogy lányával foglalkozna, állandóan és kétségbeesetten keresi a szerelmet, újabb és újabb viszonyokba keveredik, melyek mind szakítással és az anya összeomlásával végződnek, egyre boldogtalanabbá válik, kétszer is öngyilkosságot kísérel meg, és amikor végre úgy tűnik, a helyzete rendeződik egy új kapcsolatának köszönhetően valamennyire megnyugszik.

A regény a magányosságról szól, arról, hogy a boldogság kétségbeesett keresése közben elfelejtkezünk arról, hogy vannak mellettünk emberek, akiknek szükségük lehet ránk.

- Balogh-Bolega Mária, Gál Ferencné, Városi Könyvtár -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!