Interjú Kóka János SZDSZ-elnökjelölttel

Kóka János
Kóka János
Elképzelhető-e, hogy az SZDSZ koalícióra lép a Fidesszel? Az Inform Média napilapjainak adott interjút miskolci szerkesztőségünkben Kóka János, aki Fodor Gáborral szemben aspirál az SZDSZ elnöki posztjára. 

Észak-Kelet Napló(ÉKN): Pártelnökjelöltként vagy miniszterként van nálunk?
Kóka János: Pártelnökjelöltként jöttem, de nem akarom levenni a miniszteri sapkámat, vagyis amit kérdeznek, arra válaszolok.

ÉKN: Miért akar az SZDSZ elnöke lenni? Ez személyes ambíció?
Kóka János: Ez többről szól, mint az én személyes ambícióm. Azt SZDSZ 17 éve képvisel valami nagyon fontosat, egy olyan gondolatiságot, eszmét, amely a rendszerváltás idején nagyon korszerű volt. Csakhogy az akkori gondokon az ország túllépett, mi viszont nem. Azóta rengeteg új probléma született, amelyekre elfelejtettünk választ adni. 17 év után új gondokkal, új kérdésekkel kell foglalkoznunk. Vagyis új és más jellegű politikai karaktert adnék a pártnak. Olyat, amely a sikerről, a boldogulásról, az egyén szabadságáról szól. Az egyén és a közösségek sikerét kell a politikának elősegítenie – az ahhoz vezető utat, a lehetőségeket kell bemutatni. A siker kultúrájának a megteremtésével szeretném sikeressé tenni az SZDSZ-t is.

ÉKN: Milyen eredménnyel lenne elégedett a pártelnöki posztért folyó harcban, és milyennel az SZDSZ számára?
Kóka János: Jelentős támogatással szeretnék nyerni, mert így könnyebb nekifogni a változtatásoknak. Ami a pártot illeti: választásról választásra 5 százalék körüli eredményt értünk el, miközben a potenciális szavazóink száma 15-20 százalék. Vagyis kell, hogy 2010-re 10 százalékos eredményt érjünk el, utána pedig jöhet a 15 százalék fölötti. Persze ehhez új szemléletre, új stílusú politizálásra, jobb szervezőkészségre van szükség. Az SZDSZ-nek egy sikerorientált párttá kell válnia. Persze tudom, Magyarországon szinte genetikailag örököltük azt, hogy a siker gyanús. A panaszkultúrával szemben azonban épp a siker kultúrája köré akarom építeni a politikát. Élénk, érdekes, önálló, liberális pártként fogunk megjelenni, olyan pártként, amely újra nyitott a vidék felé. Nem szabad, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége a budapesti értelmiségi párt pozíciójába száradjon bele.

ÉKN: Hogyan vezet az út vidékre? És mit ért az önállóságon? Akár a koalíció felmondását is? Vagy felülvizsgálatát?
Kóka János: A vidéki SZDSZ-szervezetek elszakadtak a fővárostól. Újra kell erősíteni a kapcsolatot. Minél több helyen ott kell lennie az SZDSZ-nek, az aktivistáinknak. A párt programjából hiányzik az agrárkörnyezetgazdálkodás és hiányoznak a vidék versenyképességének fejlesztését célzó teendők. Ezen változtatni akarok az új elnökséggel. Az önállóságról, a koalícióról beszélve az egyik újdonság az a kezdeményezésem, hogy évente vizsgáljuk felül, mi teljesült, és mi nem a koalíciós szerződésben rögzítettekből. Kezdhetjük már most áprilisban. Eddig egyébként megvan az összhang, az együttműködés az MSZP-vel a konvergenciaprogram, a reformok megvalósításában. A koalíciós szerződés addig él, ameddig a szerződő felek azt betartják.

ÉKN: A sikereseket, a sikerre vágyókat kívánja „megszólítani”. És mi van azokkal, akiknek semmi reményük?
Kóka János: Ilyen nincs, legfeljebb olyan, hogy valaki nem tud, vagy nem mer élni a lehetőséggel. Nem mondták el neki, nem tanították meg arra, hogyan menedzselje saját életét. Pontosan ezt a hiányt akarja az SZDSZ pótolni, ez lenne az általam javasolt új missziónk. Aki pedig sehogy sem tudja átlépni saját korlátat, akinek nincs semmi reménye az előrelépésre, annak koncentráltabb formában kell nyújtani az állami segítségnyújtás. Másoknak viszont csak annyi kell, hogy megfelelő jogi szabályozással könnyebbé tegyük a gyarapodást. Szeretnénk, ha a segélyezésből élők idővel normál adófizetőkké válnának.

ÉKN: Elképzelhető akár az is, hogy a Fidesszel köt koalíciót az SZDSZ?
Kóka János: Ma nem, az Orbán Viktor vezette Fidesszel erre nincs esély.

ÉKN: Mi lesz március 15-én?
Kóka János: Azt hiszem lesz zavargás, de majd túléljük. Arra biztatok mindenkit, hogy tegye azt, amit március 15-én szokott. Én például, ott leszek a fővárosi koszorúzásnál. Szerintem nem kell félni, nem kell szorongani, annak ellenére nem, hogy amikor Orbán Viktor kijelölte a nagygyűlésük helyszínét, nem gondolt az ország, nem gondolt Budapest nyugalmára.

Szabados Gábor