Interjú Fábián Mihály, FIFA-jelvényes labdarúgó játékvezetővel

By Kolodzey Tamás
Akt.:
Interjú Fábián Mihály, FIFA-jelvényes labdarúgó játékvezetővel
Interjú Fábián Mihály, FIFA-jelvényes labdarúgó játékvezetővel
Miskolc – A miskolci sportember aktív szereplője volt a londoni Wembley-stadionban rendezett Bajnokok Ligája döntőjének: gólbíróként „segédkezett” a Manchester United – Barcelona találkozón. Interjú Fábián Mihály, FIFA-jelvényes labdarúgó játékvezetővel.

A világszerte százmilliók által nézett finálé örökké felejthetetlen marad a 31 éves sípos számára, aki ezt mondta: nagyon reméli, hogy még nem ért fel a csúcsra és ezután is jelentős feladatokkal bízzák meg külföldön és itthon egyaránt. A FIFA-jelvényes játékvezető szerkesztőségünk vendégeként válaszolt kérdéseinkre.
– Mikor és kitől tudta meg, hogy tagja lesz az angol fővárosba utazó teamnak?   

Fábián Mihály: A múlt kedd délelőttjén éppen az egyik miskolci lakótelepen sétáltam, amikor megszólalt a telefonom. Láttam, hogy Kassai Viktor hív, így természetesen azonnal beleszóltam – utána pedig a meghatottságtól szóhoz sem jutottam. Viktor ugyanis közölte, hogy megkaptuk a BL-döntőt, megyünk Londonba. Ezeket a másodperceket életem végéig nem felejtem el. Csodálatos érzés kerített hatalmába, aztán megfordult a fejemben szinte minden. Pályafutásom kezdete, az első meccsem, az NB I-es kerettagságom ideje és jónéhány külföldi küldésem is. Erős ember vagyok, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy…, szóval majdnem könny szökött a szemembe.

– Két nappal a döntő előtt kollégáival ült repülőre. Mivel töltötték el az időt a nagy meccs kezdetéig?

Fábián Mihály: Az európai szövetség, az UEFA már a puszta utazásunkat is alaposan megszervezte. Az izlandi vulkán kitörése miatt két útvonalat jelöltek ki: Brüsszelig repülővel és onnan tovább vonattal, vagy frankfurti átszállással Londonig. Végül az utóbbi valósult meg. A repülőtéren a mellénk rendelt UEFA-kísérők vártak minket és vittek kifogástalan szálláshelyünkre. Másnap megnéztünk Londonban egy-két nevezetességet és egy órás laza, jó hangulatú edzésen is részt vettünk a Wembley stadionban. A szombati óráink pedig már a felkészülés jegyében teltek el.

– Bizonyára nagyon odafigyelt a találkozó előtti technikai értekezleten!

Fábián Mihály: Egy ilyen megbeszélésen általában harmincan, negyvenen vesznek részt, most azonban nyolcvanan voltunk. Természetesen megjelent a mérkőzés helyi direktora, aztán ott ültek az UEFA hivatalos delegáltjai, a két csapat képviselői, a biztonsági szolgálat, a rendőrség, a tűzoltóság és az egészségügyi csapat tagjai, továbbá a technikai stábokba beosztott közreműködők is. Miről beszéltünk? Nagyon hosszan sorolhatnám, ezért csupán néhány érdekességet emelek ki: közölték, hogy az összecsapás idején 12 fok lesz, valószínűleg szemerkélni fog az eső, a 23 milliméteres fű még 2 millimétert nő a 20 óra 45 perces kezdésig, mikor kezdődik a bemelegítés, kinek hová kell álnia a folyosón, ki adja meg az engedélyt a kivonulásra és így tovább…

– Olyan hírek terjedtek el, hogy Londonban nem telefonálhatnak és nem ülhetnek a számítógép elé. Így volt?   

Fábián Mihály: Ezen a szinten már mindenki tudja, hogy mit lehet és mit nem. A telefonjainkat egyébként nem kellett kikapcsolnunk, de magától értetődően senkivel nem csevegtünk.

– Van-e érvényben lévő UEFA-előírás az étkezésre?   

Fábián Mihály: Ezt ránk bízzák. A meccs napján én általában tésztát eszem ebédre, most azonban csirkét fogyasztottam, aztán a szobámba mentem és ezt tették a kollégáim is.

– Mikor indultak a Wembley-be és ön személy szerint izgult-e?   

Fábián Mihály: Több, mint három órával a kezdés előtt. Előtte valamennyien ötször átnéztük a csomagjainkat, azt, hogy mit is kell magunkkal vinnünk. A tágas öltöző ajtajai kóddal nyílnak, a számokat azonban nem árulhatom el. Rajtunk kívül csak az UEFA jb-tagjai és az ellenőrök tartózkodhattak a helységekben. Jómagam ekkor éreztem igazán, hogy nem akármilyen feladat vár rám, ránk. Amikor kimentünk melegíteni, a Barcelona szurkolói összekevertek minket saját játékosaikkal, így nagy éljenzésben részesültünk. Jóleső érzés volt, hogy magyar zászlókat is láttunk a nézőtéren.

– Hány gól esett abba a kapuba, ahol ön állt?    

Fábián Mihály: Három. Rooney, Messi és David Villa találatait is „karnyújtásnyi” közelségből láttam.

– Miket kaptak ajándékba?   

Fábián Mihály: Michel Platini UEFA-elnöktől emlékplakettet, aztán emblémás pólót, táskát, sapkát. Kassai Viktor vezetőbíró pedig megajándékozott minket egy karórával.

– Ki volt a hivatalos ellenőr?
Fábián Mihály: A francia Marc Batta. Természetesen beszéltünk vele, miként a akót Hugh Dallas-szal és az olasz Pierluigi Collinával is. Egy-két napon belül megkapjuk az ellenőrzés eredményét, az nem titok, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályoznak minket.
– A lefújás után szót váltottak-e a szakvezetőkkel, Joseph Guardiolával és Sir Alex Fergusonnal?   

Fábián Mihály: Ez nem jellemző a BL-meccseken és most sem történt meg. Viszont bejött az öltözőnkbe és gratulált nekünk Orbán Viktor miniszterelnök. Örültünk szívből jövő szavainak!

– Elárulja, hogy mennyi volt a BL-döntő tarifája?   

Fábián Mihály: A Bajnokok Ligája finálét nem pénzben mérjük… Egy ilyen megbízatásért bárki vagyonokat fizetne, csakhogy hivatalos szereplője lehessen a világ egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért labdarúgó mérkőzésének. Nos, én is így voltam és vagyok ezzel!

– Kolodzey Tamás –