Friss hírek

2008.09.28. 18:02

A Budapest Airport megegyezésre törekszik a szakszervezetekkel

<p>A Budapest Airport (BA) nem érti a a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) kifogásait, és megalapozatlannak tartja követeléseit, ami miatt sztrájkkal fenyegetőznek. Szollár Domokos, a társaság szóvivője a Független Hírügynökségnek vasárnap elmondta: az érdekképviselet a tárgyalásokon előállt követeléseinek java olyan, amelyre a cég rövid és középtávú megoldási programot készített.</p>

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) vasárnapi közleménye szerint a héten sem vezettek eredményre a munkavállalói érdekképviseletek és a Ferihegyi Repülőteret működtető BA Zrt. menedzsmentje közötti tárgyalások. A LESZ szerint ennek oka, hogy a cég még mindig titkolja leépítési terveit. Az érdekképviselet szerint a sztrájk valószínűségét növeli az is, hogy a munkaadó lebegteti a tárgyalásokon részt vevő szakszervezeti vezetők elbocsátását. Az érdekképviselet korábban azt is kifogásolta, hogy nem biztosítottak a pihenőhelyiségek, hiányoznak a munkahelyi higiénia alapvető feltételei. Az érdekképviselet szót emelt a dolgozók túlfoglalkoztatása és a további elbocsátások ellen is. A LESZ szeptember 5-én jelezte a Budapest Airport Zrt.-nek, hogy a vállalatnál kialakult helyzet miatt kollektív munkaügyi vitát kezdeményez és sztrájkbizottságot alakít.

Szollár Domokos a BA szóvivője szerint ezek a kifogások nem alapozhatják meg a munkabeszüntetést. A munkaadó rövidtávú akcióprogramja szerint már orvosolták a szakszervezet olyan jellegű kéréseit, minthogy a pihenőhelyiségben koszosak a hűtőgéprácsok, néhány szárnyashangyát találtak, és a dohányzóból hiányoztak a hamutartók. Emellett a középtávú akcióprogramot is letettek az asztalra, amelyek kisebb építészeti beavatkozást jelentenek, mint például épület tető kivitelezést.

Szollár Domokos értetlenségének adott hangot, hogy a munkavállalók képviselői nem értik a BA cégátalakítását, holott erről ez év február óta folyamatosan tájékoztatják a szakszervezeteket. Azt sem értik, hogy a szakszervezet kifogásolja a túlmunkát, holott amikor a munkaadó meghirdette, hogy önkéntesen lehet jelentkezni bizonyos munkákra, melyekért többlet javadalmazás jár, akkor nem szólaltak fel az ellen.

A BA szóvivője cáfolta a szakszervezet azon vádját is, hogy szándékosan bocsátanának el szakszervezeti vezetőket. Szerinte ha elbocsátás történik, annak alapja csak a szakmaiság lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!