DVTK: Ilyen izgalmak közepette más pozícióért küzdene Bódog Tamás

Akt.:
Bódog Tamás, a DVTK vezetőedzője
Bódog Tamás, a DVTK vezetőedzője - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A diósgyőri labdarúgó­csapat szakvezetője Novothnyval és Makraival is szívesen dolgozna tovább. Interjú Bódog Tamással, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjével.

A múlt héten szombaton véget ért a labdarúgó NB I 2016/17-es évadja. A Diósgyőri VTK csapatának sikerült meghosszabbítania élvonalbeli szereplését, erről és a jövőről a vezetőedzővel, Bódog Tamással beszélgettünk.

– Jöhet a jól megérdemelt nyaralás a családdal?

Bódog Tamás: Jön, de nem arról van szó, hogy megérdemelt, hanem arról, hogy így könnyebb visszamenni Németországba úgy, hogy az NB I-es tagságot sikerült meghosszabbítani. Örülök, hogy indulhatok, mert ritkán látom a gyerekeket, hiszen ők – a feleségemmel együtt – változatlanul kint élnek, ott járnak gimnáziumba. Így volt ez akkor is, amikor Dániában dolgoztam, vagy amikor a Videotonnál Mezey György mellett voltam pályaedző. Nem ideális helyzet, de a labdarúgóedzők élete már csak ilyen, vándorló, és a család már hozzászokott ehhez. Nagyon várom már, hogy együtt legyünk, és úgy tűnik, el tudunk majd menni egy kis aktív pihenésre, mert bár az ikreknek, akik közül az egyik fiú, a másik pedig lány, még iskolába kellene járniuk, de igazgatói engedélyt kapnak arra, hogy pár napra elmehessünk nyaralni, mielőtt visszatérnék Diósgyőrbe.

bodog_tamas_dvtk_boon_hgy3-650x435

– Ezek szerint marad?

Bódog Tamás: Persze, ez nem is kérdés. Szerződésem van, és szívesen is maradok.

– És nincs egy kiskapu, mondjuk az, hogy jön egy jó anyagi körülmények között működő nyugat-európai klub és kivásárolja a szerződéséből? Ez lehetséges? Van az a pénz?

Bódog Tamás: Nem hiszem, hogy lesz ilyen, messze vagyok attól, hogy engem valaki kivásároljon.

– Mondjuk, egy német klubnak biztosan nem okozna gondot, de hagyjuk, inkább essen szó arról, hogy mekkora a kontraszt Magyarország és Németország, a két futball között?

Bódog Tamás: Nem szabad a kettőt összehasonlítani. A németek ebben a sportágban elmentek a világbajnoki címig, amit nem véletlenül értek el. Náluk minden, szinte minden nagyon jól működik, és a körülmények lehetővé teszik – gondolok itt a népességre, a gazdasági környezetre és sok minden másra –, hogy magas minőséget hozzanak. És akkor még nem is beszéltem a szurkolókról, arról, hogy a mérkőzések nézettsége milyen magas. És éppen ez az, ami a DVTK-val kapcsolatban rám is nagy hatással volt, amiért úgy döntöttem, hogy idejövök. Láttam, hogy van támogatottsága a csapatnak, van erős szurkolói bázis, és érzem, hogy ezt tovább lehet építeni, ha van eredményes, jó futball. Hiszek benne, hogy ha ennek a csapatnak a magját sikerül egyben tartani, és eredményes futballt fogunk játszani, akkor az új stadiont is megtölthetjük.

– Az szép lenne… Tudja, mekkora lesz az új stadion befogadó­képessége?

Bódog Tamás: Hogyne, 15 ezer fős.

– És tudja, mennyien jártak jó és eredményes időkben, és hogy a régi, nem egészen 10 ezres stadion hányszor telt meg egy évben? Az elsőre a válasz az, hogy kb. 5-6 ezren, a másikra pedig az, hogy egy évben egyszer-kétszer, amikor a Ferencváros jött, vagy valami más óriási tétmeccset rendeztek…

Bódog Tamás: Mezőkövesdre is eljött a csapattal 3-4 ezer szurkoló, és a távolabbi Debrecenbe is több ezren kísértek el minket. Ha drukkerek látni fogják az akaratot a játékosokon, azt tapasztalják, hogy küzdünk, hajtunk, díjazni fogják, és ha ezek az erényeink meglesznek a következő szezonban is, a csapat nem a kiesés elkerüléséért fog harcolni.

– Mekkora döntés volt visszajönni Magyarországra? A családja miként állt ehhez?

Bódog Tamás: Ha családból indulok ki, nem mondanám, hogy féltettek, az ő szempontjukból nincs nagy különbség, hogy Dániában vagy Magyarországon vagyok, mert ugyanúgy kevesebbet találkozunk. De az ismerősök, a magyar futballt jobban ismerők óvtak, annak ellenére, hogy én pozitívan álltam ehhez, mert hittem, hiszek abban, hogy fel lehet itt építeni valamit. Tudom, hogy sokadszor hozom szóba, de a szurkolókat ismét meg kell említsem, szerintem ez az alapja a focinak, ott kell, lehet eredményes csapatot csinálni, ahol van lelátói támogatás. Szerintem Magyarországon ma nincs másik olyan csapat, ahol ennyire erős szurkolói bázis lenne, ahol a tábor ennyire a csapat mögött állna a mérkőzéseken. Remélhetőleg ez hosszú távon sem változik.

– Nem fél attól, hogy innen már nincs út vissza, a magyar NB I-ből Nyugat-Európába?

Bódog Tamás: Nem gondolkodok ebben, amit vállaltam, azt sikerült teljesíteni, és ennek a folytatásán járatom az agyam. Nekem ez az első önálló munkám vezetőedzőként, és hálás vagyok a DVTK-nak, hogy megadták ezt a lehetőséget.

– Sok mindent lehetett már hallani a Diósgyőrbe érkezéséről, de arról még mintha nem esett volna szó, hogy mikor kezdődött a szemezés a DVTK-val, és ki tette meg a klub részéről az első lépést Ön felé…

Bódog Tamás: A kapcsolatfelvétel, érdeklődés szintjén tavaly nyáron történt meg, Szabó Tamás ügyvezető hívott fel, és igyekezett lemérni, hogy mennyire lennék nyitott a DVTK ajánlatára. Én éppen akkor mentem Koppenhágába, a Bröndbyhez, de maradt a kapcsolat. Nem mondom, hogy heti vagy havi rendszerességgel beszéltem valakivel a klubtól, de innentől még jobban figyeltem a diósgyőri eseményeket, és amikor az idén edzőváltás történt, felgyorsultak az események. Igaz, hogy nem tudtam azonnal jönni Dániából, de igent mondtam. Egyébként a Bröndbyvel a látszat ellenére, hogy egy picit nehezen váltunk el, hogy nem tudtam néhány nappal korábban jönni, mint ahogy szerettem volna, megmaradt a jó kapcsolat. A játékosok, az edzői stáb tagjai közül többel beszéltem az FC Köbenhavn elleni, a múlt héten elveszített kupadöntő után is, és ennek során ígéretet kaptam arra, hogy nekem is jut majd a kupaezüstplakettből, és persze a bajnoki ezüstből is, így lesz kézzelfogható emlékem az ott eltöltött időszakomról.

bodog_tamas_dvtk_edzo_25-650x435

– A diósgyőri beugró szerepben szűk korlátok között kellett dolgoznia, kapott és nem választott anyagból, ráadásul eredményesen. Sokan sokfélét mondanak arról, hogy minek, kinek köszönhetően maradt bent a csapat. Ön szerint miért?

Bódog Tamás: Mert a játékosok fogékonyak voltak arra, amit képviselek, és mert szerették volna bebizonyítani, hogy több van bennünk annál, mint ami a tavaszi első négy bajnokin látszódott.

– Az új évadban vélhetően szeretné bővíteni azt a szűk keretet, akiket bevetett, használni tudott a kiesés elkerüléséért vívott harcban. Mennyi friss erőre lenne szüksége, és milyen posztokra?

Bódog Tamás: Minden csapatrészben szükség van az erősítésre. Csatárhelyen mindenképpen erősíteni kell, nem lehet tudni biztosat Novothny és Makrai jövőjéről…

– …nem jár le a kölcsönadási szerződésük?

Bódog Tamás: De igen, viszont szeretnénk megtudni a játékjogukkal rendelkező kluboktól, hogy milyen feltétellel lehetnének továbbra is a DVTK labdarúgói.

– Elnézést a közbevágásért.

Bódog Tamás: Nem akarok egyesével végigmenni a csapatrészeken és neveken. És biztos vannak olyanok is, akik élő szerződésük ellenére elvágynak.

– Tud ilyenről?

Bódog Tamás: Inkább csak érzékelem. És tudja, mit? A példa kedvéért mondom is: a lett válogatott Jagodinskis, amikor idekerültem edzőnek, sérült volt, nem számíthattam rá, és fokról fokra kellett volna visszanyernie a formáját, de ő úgy érezte, hogy neki rögtön az első csapatban lenne a helye. Aztán kapott is lehetőséget, és kapott volna többet is, például az utolsó fordulóban. Sokan nem értették, hogy miért Busait állítottam Karan mellé a védelembe, de most így utólag elmondhatom, nem ő, hanem az ezen a poszton nagy tapasztalattal rendelkező Jagodinskis volt a jelöltem. Csakhogy ő a mérkőzés napján sérülésre hivatkozva bejelentette, hogy nem tudja vállalni a játékot. Remélem, hogy a válogatottjuk meccséig felépül, lehetőséget kap, és jól is játszik, felhívja magára a figyelmet, és lesz iránta érdeklődő.

ftc_dvtk_hgy32-e1492284841650

– Bizonyára lesznek olyanok is, akiktől megválik, és ahogy az a nyilatkozataiból kiderült, a túlsúlyos sportemberekkel nincs kibékülve…

Bódog Tamás: Semmi bajom nincs azzal, ha valaki túlsúlyos, de az élsportolóknak azért arra figyelniük kell, hogy magukból ki tudják hozni a maximumot, és ehhez kell, hogy tartsák a versenysúlyukat. Ha én profi vagyok, hozzáállásban is azt kell nyújtsam, amire képes vagyok, és ennek során, ha 2-3-4 kiló pluszt kell cipelni, az nem segít.

– És ez nem csak a labdarúgókra, a játékvezetőkre is vonatkozik… 11 tétmeccse után egyszer sem találta meg a sípos embereket, de az évad utolsó találkozóját követően igen, pont akkor, amikor révbe értek, amikor már nem volt semmi jelentősége annak, hogy a játékvezető ítéletei milyen hatással voltak a csapat eredményességére.

Bódog Tamás: Szerencsétlen mondat volt, nem volt rá szükség, ezúton is elnézést kérek a játékvezetőtől. Sajnos, amikor volt az a 11-es gyanús eset, úgy éreztem, hogy a meccsnek az a periódusa nekünk állt, és nagyon szerettem volna, ha sikerül közelebb kerülnünk a Debrecenhez, és a meccs végén is bennem volt még ez az eset, érzés.

dvtk_dvsc_labdarugas_32

– Maradjunk az utolsó fordulónál: a meccs után az első mondata köszönet volt, Csertői Aurélnak, a paksiak vezetőedzőjének és csapatának. Érdekes mérföldkő ez az Önök kapcsolatában. Gondolta volna néhány hónapja, hogy köszönettel fogja meg­szólítani kollégáját?

Bódog Tamás: Az élet néha érdekes forgatókönyvet tud produkálni.

– Ezek szerint nem létezik az örök harag. Nem gondolja, hogy Csertői Aurél esetleg azért is akart az MTK ellen jó eredményt elérni, hogy ezzel törlesszen korábbi, Önnel szemben elkövetett tettlegessége miatt?

Bódog Tamás: Nem hiszem, hogy erről lenne szó. Ez az alap, hogy minden meccset meg akarsz nyerni, és ehhez a paksiaknak még az is jött pluszban, hogy a kósza híresztelést el akarták hessegetni, azon voltak, hogy mindent megtegyenek a győzelem érdekében. Le a kalappal előttük!

intenziv_idoszakot_elunk

– Lapozzunk vissza Diósgyőrbe. Milyen csapatot szeretne?

Bódog Tamás: Az első két és fél, három hónapban támadó szellemű csapat kialakítására törekedtünk, olyanra, amelyik érdekes a nézők számára, amelyik az utolsó leheletéig küzd. A hozzáállás, a filozófia marad, a letámadáson és vissza­támadáson alapuló játék, a minél kevesebb érintésből építkezés, mélységből jövő passzokkal, és annak ellenére, hogy esetleg a végén nem működött, a magasan tartott védekezést is idesorolnám, amiben persze benne van, hogy mögéd kerülhetnek, de csak így, ezzel együtt tudod azt játszani, amit támadásban szeretnél. Sok futáson alapuló labdarúgást szeretnénk játszatni, a felkészülés öt hete, remélem, elég lesz, hogy meg tudjuk ehhez az alapokat szerezni. Biztos lesznek rosszabb napok, amikor a szurkolókra szükség lesz, hogy átlendítsenek minket a holtpontokon, de közösen sok minden sikerülhet.

– A felkészülésről mit lehet tudni? Mikor kezdenek, mennek-e edzőtáborba, hány meccset akarnak játszani?

Bódog Tamás: Június 16-án lesz az első edzés, előtte orvosi vizsgálaton vesznek részt a játékosok. 17-én elmegyünk egy 3,5 napos futóedzéstáborba, egy összetartásra, amelynek során az alapokat szeretnénk lerakni. 3-4 edzőmeccset tervezünk játszani, és megyünk edzőtáborba is. Az ideális Ausztria lenne, a körülmények, a levegő, az időjárás, de elég messze van. Ezért nem akarunk Bükre sem menni, annak ellenére, hogy az elmúlt években odajárt a csapat, mert ezek 5-6 órás utak, és 1 nap elmegy az odaútra, 1 nap elmegy a visszaútra, és ez túl nagy kiesés lenne a felkészülésből. Emiatt a környéken keresünk edzőtáborozási lehetőséget, és ennek során szóba jött Szlovákia és Lengyelország is.

dvtk_ujpest_hgy38-650x435

– Mit ígérnek a vezetők? Támogatják abban, hogy lesznek erősítések, lesz rá pénz?

Bódog Tamás: Eddig nehéz lett volna érdemben bármit is csinálni, amíg nem lehetett biztosra tudni, hogy melyik osztályban folytatjuk, hiszen az NB I és az NB II között azért van különbség. A feltett kérdésekre én is csak ezekben a napokban ismerhetem meg a választ. De ettől függetlenül elsősorban azt favorizálom, hogy legyenek fiatalok a keretben. Természetesen ez az itteni játékosokat is érinti, Diósgyőrben is vannak tehetségek, de más irányban is nyitva tartjuk a szemünket. De az, hogy valaki fiatal, nem jelent előnyt, nem jelenti azt, hogy bérelt helye lenne a csapatban. Meg kell találni az egyensúlyt az idősebb és a fiatalabb játékosok között, egy olyan egységes gárdát kell kialakítani, ami a követező években eredményes lehet.

– Van kívánságlistája? Hány névvel, hány posztra, hány variációval, és honnan ehhez az infó?

Bódog Tamás: Segítségre van szükségem, hiszen távol voltam az elmúlt években a magyar futballtól, nem mindenkiről tudom, hogy kiben mi van, hogy például az NB II-ben ki mit teljesített. És egyébként is nehéz erről bármit mondani, mert az elmúlt hetekben minden pillanatomat lekötötte a bennmaradásért vívott küzdelem, nem igazán volt időm tervezni, ez a munka csak néhány órával ezelőtt kezdődött el.

– Németországból érkezhet játékos?

Bódog Tamás: Nem feltétlenül kell onnan, annak ellenére, hogy arra is nyitva tartom a szemem. Egyébként pedig nem nagy nevekben kell gondolkodni az átigazolások terén.

_mg_3937

– Milyen játékosokat szeretne, olyanokat, akik futásban erősek? Mint például a télen Kisvárdára kölcsönadott Bacsa?

Bódog Tamás: A kölcsönjátékosokat várjuk vissza, Bacsát és Oláh B.-t is, hogy megismerhessem őket. Kíváncsian várom, hogy milyen teljesítményre lesznek képesek, rajtuk múlik minden, hogy élnek-e azzal a lehetőséggel, hogy NB I-es csapat keretének tagjai lehetnek.

– Nem csak érkeznek majd új játékosok, lehetnek olyan távozók is, akiket Ön szívesen megtartana, de más vinné pénzért. Akit vinnének, az mehet, vagy van, akihez kifejezetten ragaszkodik?

Bódog Tamás: Kire gondol?

– Úgy hírlik, hogy a tavasz egyik legjobb játékosát, Mevoungout hazai és külföldi csapat is szívesen látná…

Bódog Tamás: És mi is, ráadásul szerződése van, és amikor beszéltem vele, azt mondta, hogy szívesen marad. Másokról szólva pedig az az álláspontom, hogy ha valaki kelendő, és annyi pénzt kapunk érte, hogy annak az árából két hasonló szintű játékost tudunk hozni, akkor azt a játékost el kell engedni.

– Ha a most véget ért bajnokság utolsó 10 fordulójának eredménysorát, mutatott játékát nézzük, amióta ön irányítja a DVTK szakmai munkáját, az látható, hogy van alap, van mire építeni. De mi a cél, mi lehet a cél 2017/18-ban?

Bódog Tamás: Nehéz megmondani ma, hogy milyen csapatunk lesz, és azt is, hogy a mezőny többi tagja jelenlegi önmagához képest mennyiben változik. Abban bízom, hogy nem a kiesés elkerüléséért fogunk harcolni, már csak azért sem, mert nem ezért, ilyen célokért jöttem ide. Most sikerült a tűzoltás, azt szeretném, ha ugyanilyen izgalmak közepette más pozícióért küzdhetnénk.

– Berecz Csaba –DVTK, Mezőkövesd Zsóry FC: Jövés-menés várható

DVTK, Mezőkövesd Zsóry FC: Jövés-menés várható

Molnár Gábor távozhat Mezőkövesdről, Novothny mellett Makrai is megy a DVTK-tól?

hirdetés


hirdet�s