Pál Dénes: “Benyitottunk és láttuk, hogy megtörtént a csoda”

Akt.:
A miskolci születésű Pál Dénes a Diósgyőri vár lovagtermében ad koncertet
A miskolci születésű Pál Dénes a Diósgyőri vár lovagtermében ad koncertet - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Pál Dénes hazajön. A Miskolcról induló, közkedvelt énekes a Diósgyőri várban ad adventi koncertet. Interjú Pál Dénes énekessel.

Dénes keresi a gyermekkori karácsonyok emlékét, hangulatát. Azonban mostani életével is elégedett, csak a karácsony közeledtével szeretne kicsit lassítani.

Miskolc utcáin már kint vannak plakátok: Pál Dénes adventi koncertet ad december 10-én a Diósgyőri várban. Milyen dalokkal lepi meg a közönséget?

Pál Dénes: Ezt a koncertet már két éve tervezzük, és nagyon örülök neki, hogy végre megvalósul. Ráadásul gyönyörű, előkelő helyen lesz, ami rendkívül megtisztelő számomra.

Tavasszal már jártam itt, akkor körbevezettek a felújított várban, nagyon szép . A koncerten elhangzanak majd régi, klasszikus karácsonyi dalok, de egy új, saját dalunk is, a Régi mese. Egyébként ez a címe a most elkészült albumunknak is, így az adventi koncert egyben lemezbemutató koncert is lesz. Szerencsés egybeesés, hogy december 10-e nemcsak a koncert napja, hanem az album megjelenésének a napja is.

Mit lehet tudni az új dalról?

Pál Dénes: Körülbelül egy hónapja fejeztük be a karácsonyi album készítését, ami feszített tempóban folyt. Az összes dalt újrahangszereltük, mert nem akartunk a már meglévő alapokat átvenni, szerettük volna magunk ízléséhez alakítani a számokat. Kilenc feldolgozás került az albumra és a saját dal. Ennek szerzője Sebestyén Áron és Heilig Tamás. A szövegét Nagy Kristóf Bozont írta.

A dal születése előtt sokat beszélgettünk arról, hogy milyen témát kellene kiemelni a karácsonyból, mert szakítani akartunk a hagyományokkal. Nem drámai, lírai dalt képzeltünk el, hanem kicsit vidámabbat és könnyedebbet, ami arról szól, hogy gyermekkorunk karácsonyi emlékeit át tudjuk-e érezni felnőttként is, és át tudjuk-e adni a jövő generációnak. Bízom benne, hogy tetszeni fog a közönségnek.

Önnek milyen karácsonyi emlékei vannak gyerekkorából?

Pál Dénes: Én csak olyan karácsonyokra emlékszem, amelyek nagyon szépek voltak. Hiszen mi a nagyszüleimmel egy portán laktunk, és mindig úgy teltek az ünnepeink, hogy együtt voltunk velük. Összejött a család apraja-nagyja, és egy nagy, esti vacsorával teljesedett ki az ünnep. Sok kedves emlékem van.

Emlékszem például, hogy a karácsonyfát a hálószobában állították fel a szüleim. Az édesanyám egy kerámiaangyalka csengetésével jelezte, hogy bemehetünk a szobába. Ez az angyalka egyébként még ma is megvan. Mi pedig benyitottunk, és láttuk, hogy megtörtént a csoda, Jézuska hozott ajándékokat is. Szólt a karácsonyi zene, éreztük a karácsony illatát. Ma a kerámiaangyalka a nővérem kislányainak, a keresztlányomnak és az unokahúgomnak jelzi, hogy megjött a Jézuska.

Volt közös karácsonyi éneklés és zenélés? Gondolom, már gyerekkorában is szeretett énekelni.

Pál Dénes: Ez egy nagyon furcsa történet. Bár édesanyám gyerekkorában zongorázott, a nagyapám pedig tudott hegedülni, de a zene nem játszott főszerepet a családunkban. Inkább csak hallgattuk a zenét. Amikor elkezdtem az énekléssel foglalkozni, a szüleim azt mondták, hogy „jó, hát foglalkozz vele, de az iskola legyen az első!”. Persze akkor még nem gondolta senki, hogy az éneklés terén elérhetek valamit, mert nem voltam a helyzet magaslatán.

 

De valamikor ki kellett derülnie, hogy tehetséges.

Pál Dénes: Az egyik nyáron lepleződtem le. Mint említettem, a nagyszüleimmel egy portán laktunk. Amikor elmentek nyaralni, éjszaka átlógtam az ő lakásukba, és ott gyakoroltam az éneklést. Ugyanis feszélyezett, ha mások is hallották. De egyszer a szüleim meglátták, hogy ég a lámpa, és átjöttek.

Kérték, hogy mutassam meg, hol tart az éneklés. Én pedig énekeltem. Mint később kiderült, szörnyű volt. Akkor 16 éves lehettem. Aztán beiratkoztam énektanárhoz, és elkezdtem klasszikus énekléssel foglalkozni.

Akkor mégiscsak érezte magában a tehetséget.

Pál Dénes: Inkább azt mondanám, hogy nagyon lelkes voltam. Talán ennek köszönhetően és annak, hogy vonzott a musicalek és operettek világa, elindultam az úton. Folyamatosan képeztem magam, és az is nagy szerencsém volt, hogy jó tanárhoz kerültem.

Hogy telik majd az idei karácsony?

Pál Dénes: Az utóbbi három évben eléggé felgyorsult körülöttem az élet. Régebben jobban le tudtam csendesedni, több időm volt a karácsonyi készülődésre. Azt hiszem, le kellene lassítanom most is, már amennyire az időbeosztásom engedi.

A legfontosabb azonban most is az, hogy a családdal töltsem a karácsonyt, úgyhogy hazalátogatok, szenteste itthon leszek. Jönnek a nővéremék a gyerekekkel és a nagyszüleim is. Mind együtt leszünk. Jó látni, hogy amit mi átéltünk annak idején, azt most ugyanúgy átélik a gyerekek, és ugyanolyan karácsonyi élményekkel gazdagodnak, mint mi, amikor gyerekek voltunk.

Mi a legfőbb karácsonyi kívánsága?

Pál Dénes: Olyan jó volt kisgyereknek lenni, amikor még nem voltak problémák a munkával kapcsolatban vagy bármi mással. Felhőtlen volt a készülődés és a várakozás. Teljesen más gyerekként várni a karácsonyt, mint most.

Nem volt ekkora hajtás, és örülni tudtunk minden apróságnak, mert volt idő észrevenni azokat. Épp a napokban néztem meg egy családi videót. Édesanyám a nagy videós, minden családi eseményt felvesz. Még azt is, ha hazajövök, mert ki tudja, mikor lát újra. Szeretném annak a régi, családi videónak a hangulatát visszaidézni.

Szeretné visszakapni a másik életét? Amikor még nem volt közismert, nem kellett állandóan interjúkat adni, koncertezni, és csak kedvtelésből énekelgetett?

Pál Dénes: Azáltal, hogy többen megismertek, nem csak a hírnevet kaptam. Ezt egyébként nem negatívumként élem meg. Örülök, hogy sok emberhez eljutok, és el tudom nekik énekelni a dalaimat. Úgy érzem, ezeket a közönség szereti, szeretettel várnak és fogadnak mindenütt.

Vannak persze nehezebb időszakok is, de most úgy érzem, hogy a helyemen vagyok, most azt csinálom, amit szeretek. Ha nem így alakult volna az életem, akkor valószínűleg most a megújuló energiával és a környezetvédelemmel foglalkoznék, lehet, hogy itt maradtam volna Miskolcon. De bizonyára ennek így kellett lennie. És ha mondjuk négy év múlva esetleg vége szakad az énekesi pályámnak, akkor annak meg úgy kell lennie.

Így év vége felé szokott összegzést készíteni magában?

Pál Dénes: Igen, de újévi fogadalmat soha nem teszek. A mai világban rengeteg problémával találjuk magunkat szembe. Ezen talán az segíthetne, ha jobban odafigyelnénk a környezetünkre, a másik emberre, és kicsit nagyobb összetartásra lenne szükség. Vagy amikor magunkat értékeljük, ne csak felszínesen a külsőségekre figyeljünk, hanem próbáljuk meg magunkat belülről is látni.

Szokták mondani, hogy reggel, amikor felkelünk, nézzük meg magunkat a tükörben jól. Kérdezzük meg magunktól, hogy honnan hová jutottunk, milyen áron, magunkkal azonosak maradtunk-e, még mindig azok vagyunk-e, mint tavaly. Ez nagyon jó feladat, egy évre való gondolkodás.

Hegyi Erika


Névjegy: Pál Dénes

  • Született: 1991. március 19., Miskolc
  • Iskolák: Kassai Úti Általános iskola, Fráter György Katolikus Gimnázium, Egressy Béni Zeneiskola , Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, Kővirágok Énekiskola
  • Színpad: Pécsi Sándor Guruló Színház, Musical Műhely Miskolc

Sikerek:

  • 2012-ben elindul a The Voice – Magyarország hangja énekversenyen, 2013 januárjában megnyeri azt.
  • Ugyanebben az évben duettben, 2014-ben pedig szólóelőadóként is a legjobb nyolc között végez a hazai eurovíziós válogatón, a Dalban. 2014-ben megnyeri Magyarország legsokoldalúbb előadója címet a TV2 Sztárban sztár című műsorában.
  • 2015 decemberében karácsonyi albummal jelentkezik, amelynek címe Régi mese.