Balog Zoltán: „Nem minden múlik az anyagiakon”

Balog Zoltán
Balog Zoltán - © Fotó: Kerényi László
Tolcsva – Az üldözött keresztények támogatásáról, a reformáció ünnepéről is kérdeztük a minisztert. Interjú Balog Zoltán miniszterrel.

Tolcsván, szülőfalujában köszöntötték a százesztendős Kovács Béla Kolozs szerzetes tanárt, a gödöllői premontrei diákszövetség tagját a napokban. Csoma Ernő polgármester díszpolgári címet adományozott a település neves szülöttének. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ez alkalommal a nevelésben élenjárók legnagyobb elismerését, az Apáczai Csere János-díjat adta át a Francia Becsületrend birtokosának, a premontrei öregdiáknak. Az ünnepelt tiszteletére adott fogadás után Balog Zoltántól exkluzív interjút kértünk.

– Szemérmesen hallgatunk, hogy a harmadik világból beáramló menekültek között számos keresztény is van. A Közel-Keleten zajló háborúban, terrorban már több ezer hívő szenvedett mártírhalált.

Balog Zoltán: A magyar kormány következetes álláspontja, hogy megőrizzük hazánk egységes, történelmi-kulturális örökségét. Ezen túl viszont erkölcsi kötelességünk segítséget nyújtani az iraki és a szíriai háborúkban üldözött keresztény testvéreinknek. Ugyanígy vállaljuk az Egyiptomban élő, vagy ott üldöztetés áldozatává vált keresztények támogatását is. Kereszténymentő missziónk kiterjed a legtöbb olyan országra, ahol az Iszlám Állam üldözi őket. Elsődleges célunk tehát, hogy helyben, a lakóhelyükön segítsük őket. Végső esetben, ha életveszélybe kerülnek, akkor segítünk az áttelepülésben, a befogadásukban. Most a falvaik, kórházaik újjáépítéséhez nyújtunk több száz milliós segítséget a keleti káldoknak és a koptoknak. Irakban a Moszul melletti Szent József-kórháznak fél évre biztosítjuk a teljes gyógyszerellátását. Ha ott helyben megőrzik az ortodox közösségüket, tehetséges fiataljaiknak magyar állami ösztöndíjat adunk a továbbtanulásukhoz. Ők ott akarnak maradni, mi pedig ebben segítjük a most éppen háborús válság sújtotta térség keresztény közösségét.

– Éppen félezer éve lesz, hogy Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az idén ennek az ötszázadik évfordulóját ünnepeljük.

Balog Zoltán: Igyekszünk méltó módon megünnepelni az évfordulót. Egymást érik a hazai és a nemzetközi tanácskozások, ahol neves teológusok értékelik, méltatják az elmúlt fél évezred történéseit. Több reprezentatív kiállítás is lesz a protestantizmusról. Kevesen tudják, hogy Luther Márton eredeti végrendeletét Budapesten őrzik az evangélikus múzeumban: októberre kölcsönadjuk a reformáció bölcsőjében, a Wittenbergben megrendezendő tanácskozásra, ahol cserébe a magyar reformáció hetét is rendezhetjük meg. Egyébként lehetőséget biztosítottunk mindenki számára az évforduló méltó megünneplésére: szinte minden település egyházközsége kapott pár százezer forintot erre a célra. Ezek az események lesznek azok, ahol Luther Márton tanait, a protestantizmus lényegét a legjobban megismerhetjük, s magunkénak vallhatjuk.

– Három szoba, három gyerek, négy kerék. Ez volt valamikor az első Orbán-kormány szlo­genje. Ismét aktuálissá vált a népesedéspolitikai program. Végiggondolták-e, hogy a sok egyéb anyagi juttatáson túl mi az, ami plusz, amellyel növelhető a nemzet reprodukciós képessége? Mi az, ami hiányzik a nagyobb arányú gyermekvállalási kedvhez?

Balog Zoltán: Igyekszünk a családbarát kormány valamennyi célkitűzését megvalósítani. A csok, a gyors és kedvezményes lakáshoz juttatás, csakúgy, mint a családi adókedvezmény is fontos része ennek a programnak. Most azon dolgozunk, hogy biztosítsuk a rugalmas munkavállalás lehetőségét úgy, hogy a nőknek ne kelljen feladniuk a karrierjüket négy-hat évre, ha több gyereket szeretnének vállalni. A kedvezmények sorában a tankönyvellátást az első kilenc osztályig ingyenessé tesszük. Persze tudjuk, nem minden az anyagiakon múlik. A népesség növeléséhez kell a nemzet élni akarása is. Most, hogy a gazdasági növekedés az uniós országok átlagának csaknem a kétszeresére nőtt, többet fordíthatunk a gyermekeket vállaló családok támogatására. S ehhez szükséges az élhető, stabil egzisztenciát, megélhetést nyújtó környezet, egy perspektivikusan biztonságos világ.

– Szántó István –


A tények

Az iraki és a szíriai háborúkban üldözött keresztények támogatására a magyar kormány által megítélt összegek

  • A közel-keleti térségben menekültként élő keresztény gyerekek oktatásának támogatása: 120 millió forint
  • Ösztöndíjprogram támogatása: 150 millió forint
  • Erbíli Szent József Kórház részére gyógyszerellátás biztosítása: 145 millió forint
  • Telsqof lakóházainak részbeni helyreállításához való hozzájárulás: 580 millió forint
  • Antióchiai Szír Katolikus Patriarchátus Libanonban kifejtett humanitárius tevékenységéhez való hozzájárulás: 310 millió forint
  • Antióchiai Szír Ortodox Egyház humanitárius tevékenységéhez való hozzájárulás: 310 millió forintA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .