INTERJÚ Takács Imre: a zárolás teljesen ellehetetlenítené az Iparművészeti Múzeumot

Az elmúlt évek pereskedései ellenére lendületesen dolgozik tovább az Iparművészeti Múzeumért Takács Imre. A napokban nevezték ki újabb öt évre az intézmény élére. A Független Hírügynökségnek adott interjújában elmondta: most az épület felújítása az elsődleges feladat. A tervezett zárolásról szólva közölte: az intézmény már megszokta, hogy szűkösen kell gazdálkodni, de a 61 millió forintos megvonás akár a múzeum megszűnéséhez is vezethet.

FÜHÜ: Melyek a legfőbb feladatok most, hogy újabb öt évre kinevezték az Iparművészeti élére?

Takács Imre: Kényszerhelyzetben vagyunk, minél előbb rendbe kell tenni az Üllői úti épületet, tavaly év végén meggyengült néhány tetőelem is, így körbe kellett állványozni az épületet. Nyár elejéig veszélyelhárítási feladatokat látnak el, de a cél természetesen a teljes rekonstrukció.

FÜHÜ: Ez mikor valósulhat meg?

Takács Imre: Mire teljesen elkészül, az a legoptimistább számítások szerint is legalább hat év. Persze ez sok mindentől függ. Március közepéig kell leadni a javaslatokat a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak a külső műemléki helyreállításra és a belső modernizációra, új kiállítótereket is ki kell alakítani, a Lechner-palota ugyanis eredetileg iskolaként is funkcionált, így tanterem-szerű helyiségek is vannak benne. A tervek szerint egy tízezer négyzetméteres új állandó kiállítás születhet majd meg, így meg tudnák mutatni a látogatóknak a teljes kiállítási anyagot, azokat a tárgyakat is, amelyek most raktárakban vannak.

FÜHÜ: Hogyan érinti a múzeumot a tervezett 12,3 százalékos zárolás?

Takács Imre: Jelenleg 495 millió forintos állami támogatást kap az intézmény. Ebből fizetnek 159 alkalmazottat és ebből a pénzből kell fedezni a négy épület fenntartását: az Üllői úti épület mellett az Iparművészetihez tartozik a Nagytétényi Kastély és két villa is. Az utóbbi években csökkent a támogatás: 2005-ben még 650 milliót kapott évente az intézmény. A mostani pénz a kiadások hetven százalékát fedezi, a hiányzó részt a Nemzeti Kulturális Alaptól szokták elnyerni különböző pályázatokon. A kiállítások, kiadványok készítése még nincs is benne ebben az összegben. Ebből is látható, hogy a tervezett megvonás ellehetetlenítené a múzeum működését. Az sem lehetetlen, hogy az intézmény megszűnéséhez vagy átmeneti felszámolásához vezetne.

FÜHÜ: Nem törte meg az utóbbi évek pereskedése? Adminisztratív hiányosság és vezetői alkalmatlanság is szerepelt a vádak között.

Takács Imre: Az, hogy három év pereskedés után végül visszahelyeztek tavaly októberben, azt mutatja, hogy megérte küzdeni az igazamért. Nagy segítség volt, hogy a családomon kívül szakmai körökben is sokan mellettem álltak.