Interdiszciplináris kutatói teameket hoz létre a Miskolci Egyetem

Miskolc – Az észak-magyarországi régió gazdasági versenyképességének fokozását célozza a Miskolci Egyetem újabb európai uniós projektje, melynek keretében az intézmény interdiszciplináris kutatói teameket hoz létre stratégia szempontból kiemelt területeken. A csaknem 300 milliós összértékű projekt nyitókonferenciáját 2015. június 19-én rendezték meg a Miskolci Egyetemen.

Az észak-magyarországi régió gazdasági versenyképességének növelése nem képzelhető el a nemzetközi kapcsolatrendszer hatékony fejlesztése nélkül. Ennek érdekében a Miskolci Egyetem a régió vezető felsőoktatási intézményeként hét karának részvételével öt interdiszciplináris kutatói teamet és egy európai pályázatokat előkészítő operatív munkacsoportot (Horizont 2020) hoz létre. A kutatócsoportok közös feladata a nemzetközi kutatói hálózat bővítése, pályázatok előkészítése. A projekt során a nemzetközi kutatás-fejlesztési programokban való hatékony részvétel a legfontosabb cél.

A projekt három alappillére a humán erőforrás fejlesztése, a pályázatokhoz szükséges szolgáltatások biztosítása, illetve a kutatási és az innovációs együttműködések kialakítása, valamint a kutatói teamek hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása. A projekt megvalósításában mintegy 130 fő vesz részt: a Miskolci Egyetem hét karának oktatói, kutatói, doktoranduszai és hallgatói.

A projekt eredményeként a nemzetközi kutatás-fejlesztési programok szereplőivel való együttműködésre építve növekedni fog a Miskolci Egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs potenciálja. Az intézmény a Kiválósági Központok piacképes kutatási eredményeinek segítségével növeli szerepét a nemzetközi tudományos közéletben, és ezáltal javítja az észak-magyarországi régió vonzerejét a gazdasági élet szereplői számára.

– Lengyel Attila, ügyvivő szakértő, Miskolci Egyetem, Kommunikációs és PR Csoport –