Interaktív táblák, megújuló módszerek Nyíracsádon

By Kedves Enikő
Akt.:
A digitális táblát a rajzórán is kitűnően tudják használni
A digitális táblát a rajzórán is kitűnően tudják használni - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – A TIOP-1.1.1-07/1 pályázati program keretében közel húszmillió forintos támogatást nyert a nyíracsádi Ady Endre Általános Iskola.

Ennek köszönhetően  kilenc interaktív táblával, projektorokkal, tizenegy laptoppal, negyvenhárom asztali számítógéppel, és szerverrel bővült az intézmény számítástechnikai eszközparkja.
Az interaktív táblákat tizenegy pedagógus használja rendszeresen oktató munkája során, valamennyi tanterembe internet hozzáférési lehetőséggel asztali számítógép került, valamint az informatika tanterem eszközparkja is megújult. A nyelvi oktatóteremben minden tanuló saját számítógépen dolgozhat, a feladatok megbeszélésére, az eredmények közös értékelésére pedig az interaktív táblán kerülhet sor.

Munkavállalói kompetenciákat segít

A sikeres pályázatnak köszönhetően a nyíracsádi diákok még közelebb kerülhettek a digitális világ adta oktatási lehetőségek alkalmazásához, a pedagógusok újfajta tanítási, a diákok pedig újfajta tanulási módszerekkel, feladat megoldási technikákkal ismerkedhettek. – Az órán a világ kitágulhat, hiszen szemtávolságba kerülhetnek időben és térben távoli helyek. A gyerekek az információszerzés olyan, ma már alapvető módjait gyakorolhatják, melyek munkavállalói kompetenciáik részévé válik. Ez az eszköz és a hozzá tartozó módszer továbbra is csak egy összetevője az órának, melynek irányítója a tanár – fogalmazott Illés Gabriella, a projekt vezetője. Az öt évig tartó programban nemcsak a pedagógusok és diákok ismerkedhetnek az újfajta módszerrel, de a szülők is meghívást kapnak minden bemutató foglalkozásra, amit folyamatosan tartanak az interaktív táblákat használó pedagógusok.

– K. Z. E. –