Intelmek a „trükkös tolvajok” ellen…

Akt.:
Intelmek a „trükkös tolvajok” ellen…
© Fotó: Illusztráció - pecsma.hu
Borsod-Abaúj-Zemplén – Mindenféle ürüggyel igyekeznek bejutni a lakásba és meglopni a többnyire idős házi­gazdát.

Egyre gyakrabban fordulnak meg trükkös tolvajok a dél-borsodi térségben, különösen Tiszaújvárosban. Egy múlt novemberi eset, amelyben kilencmillió forintnyi értékű pénzt és ékszereket vitt el a trükkös tolvaj, különösen felborzolta a kedélyeket. A rend­őrök szerencsére elfogták a gyáli illetőségű nőt.

Végül is lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Tiszaújvárosi Rend­őrkapitányság a 32 éves R. Dórával szemben. A nő papírgyűjtés ürügyén csengetett be egy tiszaújvárosi lakásba. A 76 éves tulajdonos figyelmét elterelve a nő közel kilencmillió forint értékben tulajdonított el készpénzt, illetve ékszereket.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság elfogta és őrizetbe vette a nőt, aki a bíróságon felel majd a tettéért.

Új módszerekkel

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy új módszerekkel is próbálkoznak már a trükkös tolvajok.

Például két miskolci idős ember a lakásba bekopogtató tolvajok gyanús viselkedése felismerésének és a határozott fellépésnek köszönhette, hogy nem tudták értékeiktől megszabadítani őket a trükkös tolvajok. A közelmúlt bűnügyi krónikái között szerepel, amikor két jól szituált, 20 és 30 év körüli fiatal hölgy elhatározta, hogy idős személyeket lakásukon keres fel, és ha lehetőségük adódik, eltulajdonítják otthon tárolt készpénzüket.

Két helyszínt is felkerestek, de mindkét esetben hasonló módon jártak el. A Miskolcon lakó idős hölgy elmondta, hogy egyedül tartózkodott a lakásában és olyan 12 óra körül két ismeretlen nő csengetett be hozzá a lakása ajtaján. A személyek azt mondták neki, hogy ők szórólapoznak, illetve papírt fognak gyűjteni sérült gyerekek részére. Egy üres papírlapot kértek, melyre a felhívást akarták ráírni és kifüggeszteni a lépcsőházban.

A házigazda a két nőnek adott egy üres papírt és beengedte őket a lakásába. A nők a konyhában voltak és úgy tettek, mintha az üres papírlapra írtak volna, de közben folyamatosan kérdezgették a házigazdát, kíváncsiak voltak, kivel él és vannak-e hozzátartozói.

A sok kérdés miatt gyanússá vált viselkedésük és ekkor kérte őket, hogy mutassanak neki igazolványt. A két nő kitérő válaszokat adott és hirtelen távoztak a lakásból. A néni ezt követően értesítette a rendőrséget.

Elemi óvintézkedések

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy az efféle veszélyeket elkerüljük.

Sajnos, az összes trükk felsorolhatatlan, mivel szinte naponta találnak újakat az elkövetők. A legfontosabb, hogy nem szabad bízni az idegenekben, legyenek azok kedvesek vagy bizalomgerjesztőek is. Továbbá, semmiképp se engedjünk be idegent az otthonunkba, ne áruljuk el, ha egyedül tartózkodunk a lakásban.

Ha valamiért vissza kell mennünk, – például, ha egy pohár vizet kért az illető -, zárjuk be magunk után az ajtót, míg ő odakint várakozik. Ha a személy gyanút keltően viselkedik, ne habozzunk egy kis hazugsággal otthagyni és telefonálni egy szomszédnak, ismerősnek.

– ÉM –