Intelligens fénysugarak

Hamarosan ez is a múlté lesz
Hamarosan ez is a múlté lesz
Nyíregyháza – Egy intelligens fényszóró technikai rendszer kifejlesztésén dolgozik a német Hella. A cég egy olyan szerkezet megalkotását tűzte ki célul, amely a fényt folyamatosan az útra irányítja.

Egy intelligensfényszóró technikai rendszer kifejlesztésén dolgozik a német Hella. A cég egy olyan szerkezet megalkotását tűzte ki célul, amely a fényt folyamatosan az útra irányítja, szembejövő vagy előttünk haladó autó észlelése esetén pedig a fényerő csökkentése nélkül másfelé irányítja a fénycsóvát, hogy az ne vakítsa el a többi autóst.

A megoldás fő elemei a világítótestek mellett kamerák és érzékelők, amelyek akár 800 méterre előre képesek feltérképezni az útviszonyokat, és a fénykibocsátás irányát a vett jelek alapján állandóan változtatja.

Hasonló megoldások működnek már manapság is, de azok csupán fényérzékelők adatait képesek értelmezni és felhasználni. A rendszer nem csak autókat, hanem gyalogosokat vagy biciklistákat is érzékel, így esetükben ugyanolyan jól működik.

A feltalálók szerint nagyban növeli a látási viszonyokat dombos vidéken is, mivel a rendszer az autó orrának emelkedését és esését is tudja ellensúlyozni.

– Kiss-Takács Béla –