Integráció igen, összevonás nem

Alsózsolca – A képviselők az intergációra igent, az osztályösszevonásra nemet mondtak.

A közoktatási rendszer jelenlegi formája Alsózsolcán sem tartható,csaknem 160 millió forintnyi többletköltség-et jelent az önkormányzatnak.

Ezért a helyi képviselőtestület szerdán döntött arról, hogyan szervezik át az oktatást.

Több lehetőség felmerült, és ennek kapcsán pletykák, álhírek keltek szárnyra a városban. Ezért Zsíros Sándorné polgármester és Tóth J. Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő kedden – a testületi ülés előtti napon – lakossági fórumon tájékoztatatta a szülőket, az oktatást érintő változás – akkor még csak – tervezetéről.

A keddi fórumra kevés – kilenc – szülő érkezett, pedig a felháborodás sokkal nagyobb volt Alsózsolcán. A polgármester névtelen levelet is kapott, amelyben kérték, hogy az önkormányzat ne zárja be az iskolákat.
– Iskolabezárásról szó sincs, de szükség van szervezet korszerűsítésre – mondta kedden Zsíros Sándorné. – Az Oktatási Minisztérium  közoktatási szakértő-t rendelt ki, aki készített egy tervezetet, ebben a három iskola összevonása szerepelt. Ez volt a legdurvább változat – fogalmazott a polgármester. Éppen ezért – folytatta – nem ez került a képviselők elé, hanem egy olyan javaslat, amely az intézmények szakmai integrációját tartalmazza. Azaz, nem összevonják az általános iskolákat, hanem tagintézményként működnek majd tovább – magyarázta. Ugyanez vonatkozik a két óvodára is – tette hozzá még kedden.

Szűkös költségvetés

Az intergáció szükségességét a polgármester a szűkös költségvetéssel magyarázta. Mint mondta: a központi normatíva kevés – 316 millió forint – , míg az öt intézmény fenntartása 476 millióba kerül. Ha meglépik az integrációt – vélekedett a polgármester –, akkor 34-35 millió forintot spórolhat az önkormányzat.

Azt Zsíros Sándorné is elismerte, hogy az átszervezés létszámcsökkentéssel jár majd. De – folytatta – több pedagógus nyugdíjba megy az idén, így „csak” 1-2 tanárt érinthet.

Nemet mondtak

A keddi fórumon még arról beszélt a polgármester, hogy az integráció egyes évfolyamokon osztályösszevonásokat is jelenthet, de csak a készségórákon. A szerdai közgyűlési ülésen azonban a képviselők ezt nem szavazták meg, csak a szakmai tevékenységet érintő változásokat. Azaz: a három általános iskolának (és a művészeti iskolának) egy igazgatója lesz, a tagintézmények élén pedig helyettesek állnak szeptembertől. Az óvodák integrációjára ugyancsak nemet mondtak a városatyák.