Magyarország

2011.09.06. 16:55

Kormányülés - Orbán: 73 százalékra csökkentjük az államadósságot

Lovasberény (MTI) - Októberben és novemberben összesen négy százalékponttal, a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti a kormány az államadósságot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kihelyezett kormányülés után Lovasberényben, kedden.

Lovasberény (MTI) - Októberben és novemberben összesen négy százalékponttal, a GDP 77 százalékáról 73-ra csökkenti a kormány az államadósságot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kihelyezett kormányülés után Lovasberényben, kedden.

A kormányfő elmondta, hogy a következő két hónapban két nagyobb összegű hitel jár le, amelyek helyett nem vesznek fel újabbat. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.

Emlékeztetett, a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvényben vállalták, hogy 50 százalék alá csökkentik az államadósság szintjét. Közölte továbbá azt is, hogy a számításaik szerint ha az ország mindenkori költségvetési hiányát 3 százalék alatt, valahol a 2,8 százalék környékén tudják tartani, akkor "onnantól kezdve" az államadósság csökken. Ha 2,8 százalék alatt tudjuk tartani a hiányt a következő években, akkor az államadósság automatikusan csökkenni fog - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor kifejtette: az államadósság Európában egyszerre oka és következménye a válságnak, ami azt jelenti, hogy azok az államok, amelyeknek nő az adóssága, egy megállíthatatlan spirálba kerültek, és csak azoknak van esélyük a lassuló növekedés mellett is sikeressé válniuk, amelyek képesek megtörni a spirált, és a mély örvényből képesek felszínre úszni. Arra az országra, amely nem tud kiszabadulni a csapdából, sötét és nehéz évek várnak - fogalmazott, hozzátéve, hogy mivel Magyarország nem kíván ezekhez az országokhoz tartozni, továbbra is az "államadósság-csapdából való kiszabadulás" az első számú célja a kabinet gazdaságpolitikájának. "A kormány tehát azon az állásponton van, hogy Karthágót le kell rombolni, az államadósság elleni háborút meg kell nyerni" - mondta.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy a kormány - a Fidesz-KDNP háromnapos hajdúszoboszlói frakcióülése után - vasárnap is egész nap tanácskozni fog, hogy a hétfőn kezdődő parlamenti ülésszak első napján meg tudják tenni a további szükséges bejelentéseket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!