Ingyenes védőoltás a méhnyakrák ellen

Csütörtökön kapják az első oltást azok a lipótvárosi fiatalok, akik jelentkeztek a méhnyakrák elleni védőoltásra. A három injekcióból álló, ingyenes kezelést a háziorvosnál kérhetik az V. kerületi fiatalok; ha még a nemi élet megkezdése előtt beadják, a szérum 100 százalékos védettséget ad – mondják a szakemberek.

Belváros-Lipótváros önkormányzata még tavaly decemberben döntött az ingyenes védőoltásról, de csak most érkeztek meg a vakcinák. A rendelet értelmében bármelyik 18 év alatti fiatal megkaphatja a 90 ezer forintos kezelést, aki elmegy a háziorvosához, és kéri azt. Az orvosok szerint 2-26 éves kor között lehet beadni a vakcinát, de a 12-14 éves kor az ideális. Az oltást nemcsak a lányoknak, a fiúknak is érdemes kérni, mivel a méhnyakrákon kívül a betegséget okozó Humán Papilloma Vírus (HPV) másik három fajtájával szemben is védettséget nyújt. Ezek egyebek mellett nemi úton terjedő szemölcsöt, sőt vastagbélrákot is okozhatnak – mondta Sőregi Mária, háziorvos.

Az önkormányzat becslései szerint körülbelül ezer fiatalkorú él a kerületben. Korábban minden háztartásba eljuttattak egy információs anyagot az ingyenes vakcináról, ezért március elejéig csaknem kétszázan jelezték, hogy szeretnék megkapni az oltást. Őket a jövő hét elejéig, a többieket pedig a későbbiek folyamán oltják majd be – mondta a kerületi polgármesteri hivatal szóvivője.