Sport

2013.03.21. 14:44

Kosárlabda meccsek a jégcsarnokban?

Miskolc - Néhány napon belül kiderülhet, hogy a városi sportcsarnok mellett melyik lesz a másik helyszín.

Miskolc - Néhány napon belül kiderülhet, hogy a városi sportcsarnok mellett melyik lesz a másik helyszín.Mint arról már korábban beszámoltunk, erre az évre is jutott Miskolcra egy leány kosárlabda utánpótlás Európa-bajnokság. Tavalyelőtt, 2011-ben az U18-as korosztály B-csoportos kontinensbajnokságának adott otthont a megyeszékhely, egy éve, 2012-ben pedig az U16-os A-csoportos csapatok küzdöttek itt, miután a rendezés jogát az európai kosárlabda szövetségtől (FIBA Europe) megkapó Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Miskolcra hozta ezeket a rendezvényeket (2011-ben még társrendező volt a miskolci önkormányzat, tavaly viszont már önálló rendező volt az országos szövetség).

Az idén ismét az U18-as B-csoportos kontinensbajnokság küzdelmeit rendezik meg Miskolcon, augusztus 15-e és 25-e között, 19 csapat részvételével, amelyek között láthatjuk majd a Peresztegi Nagy Ákos szövetségi edző által vezetett magyar korosztályos csapatot is. Ahogy az előző években, úgy az idén is két helyszínen zajlanak majd a küzdelmek, az egyik játéktér kiléte nem kérdéses, a miskolci városi sportcsarnokban biztosan lesznek meccsek, az eddigi ,,második számú” pályának azonban van másik alternatívája. 2012-ben és 2011-ben a Miskolci Egyetem körcsarnokát használták a csapatok, de ezen létesítménynek a szociális kiszolgáló helyiségei, az öltözők, fürdők, a mellékhelyiségek már két éve is kifogásolható állapotban voltak, és a helyzet azóta nem javult. Éppen ezért felvetődött, hogy egy másik helyszínre kellene elvinni innen a meccseket.

– Már tavaly is felmerült az a lehetőség, hogy jó lenne a jégcsarnokban játszani a miskolci városi sportcsarnok mellett, de ez az ötletem egy picit későn született meg ahhoz, hogy az előző évben az esetleges megvalósításhoz szükséges szervezőmunkát el tudjuk végezni – válaszolta érdeklődésünkre dr. Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere. – Megjegyzem: egy éve nem készültek azzal kapcsolatos számítások, hogy mennyiben változtatná meg a költségeket ez a döntés. Nem csak az Eb-szervezését, hanem a jégcsarnok költségvetését is. Ugyanis a jégcsarnokban való kosármeccsezésnek vannak előnyei, és hátrányai is.

Az alpolgármester ezek után igyekezett számba venni azt, hogy mi szól a jégcsarnokba hozás mellett, illetve ellen.

– Azzal, hogy tulajdonképpen egy helyszínen lennének a meccsek, sokkal egyszerűbb lenne sok minden a szervezés terén, komfortosabb körülmények közé kerülnének azok a csapatok, akik nem a miskolci városi sportcsarnokban játszanák le a meccseiket – kezdte dr. Zsiga Marcell. – A parkettát az egyetemi Körcsarnokba is ,,telepíteni” kell, vagyis mindegy, hogy azt a jégcsarnokba raknánk-e le, vagy máshová. Azonban a szálláshelyek tekintetében már nem lenne olyan kényelmes a helyzet, mint az egyetemen, ahol a több száz résztvevő elhelyezése nem jelentett gondot, eddig sem. Szóval nagyjából ezek a kosárlabda szempontjai, viszont figyelembe kell vennünk a jégcsarnok jégfelületét használók igényeit is. Az Eb időszakában a Jegesmedvék jégkorongozói és a szinkronkorcsolyázók bizonyára használni szeretnék a csarnokot a felkészülésükhöz, és kérdéses, hogy ha itt nem, akkor hol tudnának jégfelülethez jutni. De nem folytatom, mert nem szeretnék a dolgok elébe menni. A jövő héten érkezik bejárásra a honi kosárlabda szövetség részéről, Bodnár Péter megbízott főtitkár, az ő látogatása után, az állásfoglalása ismeretében fogjuk folytatni az előkészítő szervezőmunkát.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!