Ingyenes használatba adja a főváros a Kossuth teret az Országgyűlésnek

Ötven évre ingyenes használatba adja a főváros a Kossuth teret az Országgyűlés Hivatalának – döntött csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A megállapodást várhatóan április 2-án aláírják, és ezzel életbe is lép. A tér rendezésére tervpályázatot írnak ki, a munkákat az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. Az ellenzék szerint a javaslat sértheti a gyülekezési jogot, javaslatuk szerint inkább az V. kerülettel kellene tárgyalni a tér átadásáról.

Az elfogadott javaslat szerint a Kossuth tér közpark lesz, amelyet nappal megnyitnak a látogatók előtt, de éjszakára a tervek szerint lezárnák. A tér rendezésére, illetve a közpark kialakítására tervpályázatot írnak ki. A felújítást, és a terület későbbi fenntartását az Országgyűlés Hivatala finanszírozza, a kormány egymilliárd forintot szán a munkálatokra. A tér felújítása a tervek szerint egy éven belül elkészülhet. A rendezést úgy oldják majd meg, hogy a későbbiekben lehetséges legyen az ide tervezett mélygarázs megépítése.

A közgyűlési vitában több ellenzéki képviselő is kifogásolta, hogy a rendezés során a teret kerítéssel zárnák körbe, a kerítés pedig ott húzódna, ahol a márciusban lebontott kordon. A fideszes György István elmondta: felmerül a gyülekezési jog korlátozása. Tarlós Istvánhoz, a fővárosi Fidesz-frakció vezetőjéhez hasonlóan azt javasolta, hogy inkább az V. kerülettel kezdjenek tárgyalásokat a terület átadásáról, ha már a főváros kudarcot vallott a tér fenntartásánál.

Demszky Gábor válaszában elmondta: a fővárosnak nem lenne pénze a tér rendezésére. Az V. kerület polgármestere részt vett az egyeztetésekben és támogatta ezt a megoldást. Rogán Antal konstruktív ellenzékiként működött közre, az viszont nem vezet sehová, hogy Tarlós István azt olvassa fel egy papírról, amit a közgyűlési teremben jelenlévő “Kossuth téri tüntetők” a kezébe nyomtak – jelentette ki a főpolgármester.

A Magyar Nemzeti Bizottság (MNB) 2006 csaknem 15 aktivistája egyébként csütörtök reggel az Újvárosháza épülete előtt tüntetett a Kossuth tér újabb lezárása ellen.

A végszavazás előtt Tarlós István antidemokratikus és útszéli stílusnak nevezte, hogy személyes megtámadtatása ellenére nem kapott lehetőséget a viszontválaszra, arra hivatkozva, hogy ezt a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata nem teszik lehetővé.