Helyi közélet

2015.06.20. 10:00

Az év autóbusza: az év végére már munkában

Miskolc - Az MAN legmodernebb, 75 darabos autóbusz flottája 9,2 milliárd forintba került.

Miskolc - Az MAN legmodernebb, 75 darabos autóbusz flottája 9,2 milliárd forintba került.Ezzel, hogy most megérkezik az első földgáz üzemű autóbusz Miskolcra, a közösségi közlekedés busz üzlet ágának a része is új dinamikát kap - fogalmazott dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. - Azt a közösségi közlekedési megújítást, amit elképzeltünk néhány évvel ezelőtt, azt véghez is tudjuk vinni, be is tudjuk fejezni. A közösségi közlekedés megújításának egésze megújul Miskolcon: a buszok átlagéletkora 4-, 4 és fel év lesz, ami Magyarországon egyértelműen a legfiatalabb és nem mellékesen a legmodernebb busz állományt jelenti.

Kiforrott CNG technológia

A polgármester arról is beszélt, hogy a villamosközlekedés fejlesztésében először megépült a pálya, majd megérkeztek a villamosok. Ezeket olyan normák szerint rendelték meg, amelyek a világon a legjobbak. Ehhez érkezik most egy 75 darabos busz flotta, amelyet minőségben nem érhet panasz, hiszen 2015-en az év autóbusza lett.



Hoyos György a MAN Magyarország Kft. buszértékesítési üzletág vezetője szerint ez egy új korszak Miskolcon, amire büszke az MAN.

- Ez a megújult autóbusz flotta Magyarországon, de Közép-Kelet-Európában is egyedülálló - jelentette ki. - Felelősségteljes feladat számunkra, hiszen ősszel megkezdődik a buszok gyártása a év végétől pedig a mi buszaink biztosítják a buszos közlekedést. A kiforrott CNG technológia szavatolja a környezetvédelmet, a nullához közeli káros anyag kibocsátást a dízel buszokhoz képest, stabil energia hátteret, az alacsony zajterhelést. A projekt összértéke 9,2 milliárd forint, amelyből 1,8 milliárd állami támogatás, a fennmaradó részt kedvező lízingkonstrukcióval kívánja megoldani a város.

A rendezvény zárásaként az esemény résztvevői és a média képviselői egy tesztkör során próbálhatták ki a CNG autóbuszt. A járművet ma, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat részeként minden érdeklődő megtekintheti.

40+35, lesz WiFi is

A 40 szóló és 35 darab csuklós autóbusz teljes mértékben alacsony padlós. Ugyanakkor a buszokon kamera rendszer is lesz az utasok és a jármű biztonsága érdekében. Természetesen klimatizáltak lesznek a járművek és hírek szerint - hasonlóan a Skoda villamosokhoz - WiFi is lesz a Volswagen-csoporthoz tartozó MAN-eken. (Úgy tudjuk elsőként az egyetemi járatokon, a város kelet-nyugati tengelyén közlekedő csuklós buszokon.) Kiderült az is: komoly szerviz hátteret dolgozott ki az MAN a várossal a buszok karbantartására.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában