Helyi közélet

2015.02.10. 12:28

Három kolbi, négy tócsni hatezerért

Miskolc - Volt olyan miskolci vendéglátós, akinél minden adag kocsonya elfogyott a zárónapra.

Miskolc - Volt olyan miskolci vendéglátós, akinél minden adag kocsonya elfogyott a zárónapra.„Bár én csak forralt bort vettem ismerőseimnek – amit nem drágálltam, hiszen a tapolcai butykákban is annyi vagy még drágább is –, azonban a kiírt árak szerintem is általában eléggé drágák voltak. A miskolci átlagember pénztárcájához képest mindenképp” – írta egyik olvasónk lapunk internetes levelező fórumán, a Facebookon, az Észak-Agorán. (Az Agorára az [email protected] email címen bárki jelentkezhet – a szerk.) Más a tíz szem sült krumpliért kért 800 forintot drágállták, szerintük a feléért lehetett volna adni, és még akkor is jól jár a kereskedő…

– Hallottam… A férjem elment venni három kolbászt és négy tócsnit, és 6–7 ezer forint körül fizetett. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezek a sütödék mindig is drágák voltak – nyilatkozta lapunknak egy ismert miskolci vendéglátós. – Mi ugyanannyiért adtuk a kocsonyát, mint tavaly. Egy sima kocsonya 550 forint volt. Nem titok: minden évben miskolci vendéglátósok megállapodunk, hogy mennyiért adjuk és annyiba is kerül. Minden más különlegesebb – a halas például – 700 forint volt. Láttam persze budapesti kollégáknál kocsonyát 1500 forintért, hozzáteszem, libamájas volt. Mindent eladtunk! Vasárnap hamarabb be is kellett zárnunk, mert nem volt mit árulni. De a szombat is jó volt: este 9-re nem volt kocsonyánk – éjfél helyett. Hozzáteszem, többet is csináltunk, mint tavaly. Néhány éve már vasárnap délben akciózni kellett, hogy menjen, most nem. Négy nap alatt közel 3500 adag fogyott el.

Nem hívják meg a drágákat?

Kíváncsiak voltunk Bíró Tibor, a kocsonyafarsang szervezésével megbízott cég vezetője véleményére annak kapcsán, hogy néhány vendéglátóipari egységnél enyhén szólva is elszaladtak az árak. Van-e ráhatásuk minderre?

– Semmilyen ráhatásunk sincs az eladók árképzésére –mondta. – Igyekeztünk a nagy gasztrós vendéglátós árusoknál elérni, hogy egy összeállított ételcsomagot áruljanak, ami lehetőség szerint 1000 forint alatti „menüt” is takar. Ezt többen meg is tették, de az az igazság, hogy aki a kereskedelmet mélyebben ismeri, az tudja, hogy nemcsak ráhatásunk nincsen, hanem más módon sem tudjuk befolyásolni az árképzést.

De talán mégis! Mivel Bíró Tibor szerint túljelentkezés volt az árusoknál, nem vetették el annak a lehetőségét, hogy azokat, akiknek irreálisan magasak voltak az árai, esetleg jövőre nem hívják meg.

„Rendben volt”

Bíró Tibor egyébként „nyitástól zárásig” kint volt a fesztiválon.

– Úgy érzem, hogy amit tavaly első alkalommal igyekeztünk megrendezni, az idén is bevált – fogalmazott. – A Villanyrendőrtől a Városház térig terjedő szakaszra koncentrálódott a kocsonyafarsang, s úgy gondoljuk, rendben volt. A színpadok elhelyezése sem zavarta egymást, körbe lehetett járni a helyszínek között, ugyanakkor a villamosközlekedés kikapcsolása is a látogatók kényelméül szolgált.

A kapcsolódó programok – kocsonyafőzés a Szinva teraszon, vagy a gyerekprogramok – ugyancsak sikeresek voltak. Sok más mellett Majka és a Bëlga hihetetlen népszerűsége szintén borítékolható volt, ezért csak apró finomítások lehetnek a jövőben, hogy még jobb legyen a kocsonyafarsang.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában