Ingyenes budapesti városnézések az Idegenvezetői Világnapon

Villamosos idegenvezetéssel, tematikus sétákkal, bringóhintós városnézéssel és még sok más érdekességgel várják az érdeklődőket Budapesten az Idegenvezetői Világnapon, február 27-én. A programok túlnyomó többsége ingyenes, és a fogyatékkal élőknek is szerveznek “túrákat”- tájékoztatta a Független Hírügynökséget a szervező Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely
több európai fővárosban egy hétig tartó ünneppé fejlődött. Budapesten
11. éve ünneplik az idegenvezetők ezt a napot, melynek szervezését 8
éve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Az egész világon február
utolsó vasárnapján tartják ezt az ünnepséget, amelyen az idegenvezetők ingyen
mutatják be városukat az érdeklődőknek, hogy még jobban megismerjék a helyi
nevezetességeket, látványosságokat.

Különös jelentőséget ad az eseménynek, hogy idén egybeesik a magyar EU elnökséggel. Ezért a szervezők tovább bővítik a programokat, új színfolt lesz a Hősök terén a kézműves kirakodó nap és vásár. Idén először – a múlt évben nagy sikert aratott 6-os villamoson kívül- a 2-es villamoson is lesz idegenvezetés, Jászai Mari téri indulással. Húsz új tematikus séta indul, valamint előadásokkal is bővül a program, illetve első alkalommal bringóhintóval is bemutatják a fővárost.

A programok nem csak magyaroknak szólnak: a külföldieknek is tartogat meglepetéseket az Idegenvezetői Világnap, ugyanis az angol és német nyelvű csoportok mellett oroszul, valamint franciául beszélő idegenvezetőkkel is indulnak programok. A kerekesszékes, illetve mozgáskorlátozott érdeklődőknek speciális autóbuszos túrákat is szerveznek, sőt a látás- és hallássérülteknek is gondoskodnak egyedi programokról.

Több mint 120 idegenvezető várja a látogatókat, de támogatási forrás hiányában idén csak korlátozott létszámban tudják fogadni az érdeklődőket a buszos, villamosos és hajós városnézéseken.