Ingyen telket adna Mártély a nagycsaládosoknak

Ingyen építési telket adna a Csongrád megyei Mártély önkormányzata azoknak a nagycsaládoknak, akik szívesen költöznének a településre. A falu iskolája megmaradásáért küzd. Amennyiben nem lesz a településen a következő tanév megkezdéséig legalább 15 hetedikes és nyolcadikos diák, úgy bezárhatják az iskolát.

Teljesen közművesített építési telkek várják azokat a nagycsaládokat, akik szívesen költöznének 7. és 8. osztályos gyermekeikkel a Csongrád megyei Mártélyra. Egyelőre négy családot várnak, de a tervek szerint később további 8 telket ajánlanak fel.

Amennyiben nem a megyéből, hanem távolabbról érkeznének érdeklődők, őket is szeretettel várják. Van egy-két olyan üres ingatlan a településen, amit albérletbe tudnak adni az építkezés idejére – mondta a Független Hírügynökségnek Balogh Jánosné polgármester.

Az önkormányzat nem titkolja, iskolájuk megmaradása a tét. Ha nem iratkozik be elég gyerek a következő tanévre, be kell zárni, és a gyerekeknek a környező településekre kell iskolába járniuk. Leginkább elsős, illetve 7. és 8. osztályos gyerekekre lenne szüksége a falunak. Ebben a tanévben még nem volt gondja az iskolának, de a következő tanévtől már kevés gyerek lesz – mondta Bérci Tamásné, az iskola igazgatója.

Ezt a családcsalogató programot a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőszéplakon találták ki, ahol az önkormányzat házat épít az odatelepülő 2 családnak, ahol addig lakhatnak, amíg a gyerekük iskolába jár és azután kedvezményesen megvásárolhatják az épületet. A másik település Tápszentmiklós, ahol az önkormányzat által felajánlott házba már be is költözött egy dunaújvárosi 8 gyerekes család.