Ingyen dolgoztattak kilenc magyart Angliában – RTL Klub

Gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztattak kilenc magyart egy angol kisváros pizzériájában. A pizzafutároktól annyi pénzt vontak le a munkájukhoz használt kocsiért és a szállásért, hogy végül egyáltalán nem kaptak fizetést. Az RTL Klub Híradójának információja szerint volt olyan magyar is a pizzériában, akinek napi húsz órát kellett dolgoznia.

Egy márka, egy rendszer, egy csapat. Ezzel a jelszóval keres az angol Dominos pizza alkalmazottakat éttermeibe. Kilenc magyar is útnak indult Kaposvár mellől, hogy ennél a cégnél dolgozzanak. Budapesten keresztül utaztak Londonba, majd onnan a közeli Derbybe mentek, ahol a kisváros pizzériájában kezdtek dolgozni futárként. A cég 700 fontot, vagyis 260 ezer forintot ígért havonta, de végül nem kerestek semmit.

Páli Zsolt, az egyik póruljárt dolgozó az RTL Klubnak elmondta: ahogy elkezdett dolgozni, a levonások is elkezdődtek. Négy hónapig nem kapott fizetést. A szállásért kellet fizetni 50 fontot hetente. A pizzéria a fizetésből levonta a futárok kocsijának, a szállásnak, és a biztosításnak az árát is. Így még azok sem kerestek semmit, akitet napi húsz órát dolgoztattak. Volt olyan futár, akitől annyi pénzt vontak le, hogy már ő tartozott az étteremnek.

A kizsákmányolt magyaroknak végül egy szakszervezet segített. Emiatt a pizzéria tulajdonosa rögtön kirúgta őket, sőt, még a szállásról is el akarta küldeni a magyarokat. A szakszervezet most abban is segít a magyaroknak, hogy újra munkát találjanak. Azt remélik, hogy ez pár héten belül sikerülhet.