Ingatlaneladásokról is döntenek Miskolcon

Ingatlaneladásokról is döntenek a csütörtöki, miskolci közgyűlési ülésen. Négy témáról kérdeztük a frakcióvezetőket. A közgyűlés előterjesztése a távhődíj emeléséről [.pdf – 124KB] Miskolc Integrált Váűrosfejlesztési Stratégiája [.pdf – 3,0MB]

Ingatlaneladásokról is döntenek a csütörtöki, miskolci közgyűlési ülésen. Négy témáról kérdeztük a frakcióvezetőket. A legfajsúlyosabb az úgynevezett IVS.

Négyes interjú a csütörtöki közgyűlési ülés négy előterjesztéséről a frakcióvezetőkkel:

Dr. Simon Gábor (MSZP)

Integrált Városfejlesztési Stratégia

Az uniós elvárásoknak megfelelően kijelöljük a kiemelten fejlesztendő területeket. A városrehabilitációs programok kiterjednek a belvárosra, Tapolcára, Diósgyőrre, az avasi lakótelepre és azokra a városrészekre, ahol nagy számban élnek szociálisan hátrányos helyzetűek. 2003-ig több mint 13 milliárd forint uniós pénzt szeretnénk felhasználni.

Iskolák, óvodák

Az oktatási színvonal megtartása és fejlesztése érdekében eddig is mindent elkövetett a városvezetés, ezután is így tesz. Ennek részeként születtek meg az előterjesztések. A jelentkezések alapján meghatározzuk a csoportlétszámokat. Új Térségi Integrált Szzaképzési Központ születik, továbbfejlesztendő a szakképzést, ami olyan fontos a fiatalok számára.
Távhődíj
A gázáremelkedés kényszerűen kihat a távhődíjakra. Az emelkedés mértékét, amennyire lehet, kordában tartjuk. A távhődíj lényegesen kisebb mértékben emelkedik, mint a gáz ára. Továbbfejleszjük a szociális kompenzáció rendszerét. További megtakarításokra ösztönözzük a Mihőt. Szeretnénk mihamarabb alternatív energiaforrásokat bevonni.
Ingatlaneladások
A városfejlesztés szempontjából jelentős ingatlanok értékesítéséről döntünk. Az elsődleges cél nemcsak a bevételre való törekvés, hanem az, hogy komoly városfejlesztési terveink vannak. Befektetőket akarunk megnyerni, pályázatokkal. Szállodaépítésre, irodaházépítésre, új parkolók létesítésére.

Dr. Szinay Attila (Fidesz)
Integrált Városfejlesztési Stratégia

Eddig soha nem volt lehetőséggel élhetnek a magyar nagyvárosok az uniós pályázatok segítségével: komoly fejlesztési forráshoz juthatnak. A fejlesztések irányát azonban nekünk miskolciaknak kell eldöntenünk, ezért hiányoljuk az anyagból, hogy Miskolc legnagyobb problémájára, a munkanélküliségre nem kínál megoldási javaslatot a tárgyalt napirend.
Iskolák, óvodák

Az országos szabályok változása miatt egy példamutatóan jól működő rendszer szűnik meg Miskolcon, amikor a dislexiás gyermekek osztályait integrálják a hagyományos osztályok közé. Ez a fajta összevonás senki érdekét nem szolgálja, ezért nem támogatjuk. A szakképzés átszervezésével kapcsolatban az érdekegyeztetést mélységét hiányoltuk.
Távhődíj
Teljességgel védtelenek a távhős lakásban élők az energiapiac negatív hatásaival szemben. Frakciónk elképzelése szerint helyben kell kidolgoznunk az alternatív energiaforrásokon nyugvó rendszer kiépítését, míg országos szinten az energiaszolgáltatást terhelő adókat kell mérsékelni. Nem támogatjuk az újabb áremelést.
Ingatlaneladások
A kormányzat politikája miatt egyre nehezebb helyzetbe kerültek a települések, így országszerte sorra értékesítik vagyontárgyaikat. Miskolc is egy sok százmilliós ingatlancsomagot kíván értékesíteni. Szerintünk csak abban az esetben indokolt az elidegenítés, ha az új tulajdonos fejleszti a környéket, míg a város a keletkező bevételt szintén fejlesztésre fordítja.

Szabó Tamás (SZDSZ)
Integrált Városfejlesztési Stratégia
Nagyon alapos helyzetelemzés után a lehetőségek rögzítése is széleskörű. A stratégiában sokan találhatnak kedvükre való részt, különösen fontos, véleményünk szerint, a lakótelepekre vonatkozó rehabilitációs program. Fontos lenne, hogy sokan megismerjék ezt az anyagot, beszéljenek róla.
Távhődíj
Az áprilisi áremelkedést a Mihő Kft. nem hárította át a lakókra, de a jelentősebb júliusival már mindenképpen korrigálni kell a távhőellátás szolgáltatási tarifáit. Az MVM-mel kötött alapszerződésünket sem tudtuk megvédeni, és mára már az erőmű tulajdonjoga is vitatott, így a város nehezen tudja kivédeni a klasszikus enegiahordozók áremelkedését.
Iskolák, óvodák
Javaslat középfokú intézmények képzési jellegének megváltoztatására: a körülmények, az igények változásával az oktatási intézményeknek is módosítani kell programjaikat a versenyképes tudás feltételeinek megteremtése érdekében, ez az előterjesztés például a szakképzés megerősítését támogatja.
Ingatlaneladások

A volt Szentpáli értékesítése nem tartozik a sikertörténetek közé, évekkel ezelőtt pályázaton nyerte el egy cég ezt a területet lakópark és szálloda építésére, azóta semmi. A mai ingatlanértékesítési recesszió nem a legalkalmasabb pillanat a jó üzletek megkötésére az eladói oldalról, de a belváros szívében szükséges az ingatlan sorsának rendezése.

Molnár Péter (KDNP)

Integrált Városfejlesztési Stratégia

Tény: ahhoz, hogy Miskolc pályázhasson különböző fejlesztési pénzekre, rendelkeznie kell Integrált Városfejlesztési Stratégiával. Éppen ezért, roppant fontos dokumentum, amelynek azonban valósabb, az egész város összes problémájára kiterjedő valós stratégiának kellene lennie. Bízunk benne, hogy nemcsak propagandáról van szó, a tervek meg is valósulnak.
Távhődíj

Frakciónk nem támogatott és nem is fog a lakosságot nagymértékben sújtó áremelést. A távhő díja minden család költségvetésének legneuralgikusabb pontja. Már-már elviselhetetlen a teher. Ha a várost vezető szocialisták megszavazzák az előterjesztést, 2006 őszéhez képest több mint 50 százalékos emelést kényszerítenek a lakosságra. A támogatástól is mind többen esnek el.
Iskolák, óvodák

Elfogadnánk a Széchenyi TISZK létrehozását, viszont a javaslat megint nincs kellően megágyazva. Visszaköszönnek a legutóbb tárgyalt hiányosságok, problémák. Sajnálatos, hogy 31 ember alkalmazotti jogviszonya megszűnne ezen a területen. A futballakaémia létrehozása fontos lenne több szempontból is, de éppen ezért kellett volna jobban kidolgozni a javaslatot.
Ingatlaneladások
Meglepően sok ingatlanértékesítéssel kapcsolatos előterjesztés kerül a közgyűlés elé. Ezek többsége támogatható, de azért van egy-két kérdéses eset. A legfontosabb az, hogy a város, a miskolciak érdekei érvényesüljenek. A lillafüredi egykori laktanya kérdését valóban jó lenne már végre megnyugtatóan rendezni.