Ingatlan árak

Jelentősen emelkedtek az ingatlan árak Tégláson az elmúlt öt esztendőben.

Amíg korábban viszonylag nagy telekhez olcsón hozzá lehetett jutni, addig a Debrecentől húszegynéhány kilométerre lévő városkában az építési ingatlan ára megközelítette, némely esetben elérte a debrecen-józsai árakat. Majdnem ilyen mértékben emelkedett a társasházak lakásainak értéke. Amíg öt éve 2 millió forint volt egy használt bérlakás ára, addig két esztendeje ennek ára többszöröse, egy ötven négyzetméteres otthon esetében 8-10 millió forint volt. Mára ez némileg csökkent.

Bontott anyagból

Csaknem három évtized alatt gyűjtögette össze lakóháza építőanyagát a téglási Salamon Ferenc, mígnem négy éve hozzáfogott a családi fészek felépítéséhez. Egy esztendeje készült el a sok kő miatt kívülről várnak tetsző, belül igencsak lakályos és meleg hangulatú otthon.

Épületek bontásával foglalkozom, és a lakásunk tetőzete, valamint néhány nyílászáró kivételével minden eleme bontott anyagból készült – beszél otthonáról Salamon Ferenc. – A külsőt borító terméskő például Debrecenből, a Balmazújvárosi úton lévő mészégetőből származik. A burkolat agy részét adó címeres vagy nyomott mintás téglákat pedig polgárházakból mentettem meg. Hihetetlen értékek vannak egy-egy régi épületben. Amit beépítettem, az mind természetes anyag. A kerítést eredendően kovácsolt vasból szándékoztunk kialakítai, viszont ha már megvolt az ékes tégla és abból is lehet különböző motívumokat kialakítani, akkor miért ne készítettük volna abból.

A településen, sőt a szomszédos helységekben is egyre többen követik Salamon Ferenc példáját. Annyi bizonyos, vannak csodálói a várszerű lakóháznak.

Modern lakóházak kelendők

Egyik évben gyűjtenek, a másik esztendőben vásárolnak Tégláson.

A józsai telekárakat közelítik a téglásiak, emiatt főleg kész lakóépületeket keresnek az oda települők, vagy ha valaki mégis építési telket vásárol, az a lehető legjobb kihasználtsággal igyekszik hasznosítani az általában “zsebkendőnyi” vagy annál nem sokkal tágasabb területet. Lakóhely szempontjából felkapott, divatos hellyé kezd válni Téglás. – Tiszta, rendezett, jól közművesített, csendes és biztonságos városka, amelyet vasúton és közúton is igen könnyű megközelíteni – fogalmazzák meg véleményüket a nemrégiben a nyírségi városkába települt megkérdezettek, majd hozzáteszik: – Közel van Debrecen és Nyíregyháza, ahol van munkalehetőség, és a vásárlást is könnyítik a szuper- és hipermarketek.

Együtt a múlt és jelen

Az utóbbi évtizedben többször változott az építési, lakásvásárlási kedv Tégláson. A város esetében is megfigyelhetők a szinte évenként ismétlődő hullámhegyek és hullámvölgyek. Az ingatlanforgalamzó szakemberek szerint ennek oka egyrészt az állami támogatások mennyisége és minősége, másrészt jellemző, hogy egyik évben gyűjtenek, másik évben vásárolnak az emberek. Ezzel együtt a 2002-től jelentősen növekedett az építési kedv. Ezt mutatja egyébként az országos statisztika is.

Az elmúlt évtizedben jelentősen változott az építési technológia, az épületek homlokzati stílusa Tégláson. Egyre elterjedtebbek a hőszigetelés szempontjából korszerű téglákból, burkoló anyagokból épült házak. És persze a múlté már a 10 méterszer 10 méteres alapterületű kockaházak, mint ahogy a téglatest alakú sátortetős családi épületek is. Tégláson is szinte kizárólag az amerikai stílust képviselő, csapottetős házak épülnek. A magas telekárak miatt ismét hódítanak a kis alapterületű, viszont az emelet ráépítés miatt magas négyzetméter számú épületek.

Társas helyett sorház épül

Főleg az idősebbek és a fiatal családok keresik a társas, illetve a sorházakat Tégláson. A nyírségi városban a társasház építés az országos “társasház láznál” 2-3 évvel később kezdődött. Ennek okát Belánszky Péter építkezési vállalkozó abban látja, hogy az emeletes házakban lévő lakások árai 2002-2003-ra értek arra a szintre, hogy azokat tulajdonosaiknak már érdemes legyen eladni és az árát megpótolva nekik újabb, jobb minéségű lakásokba költözni. A társasházak négyzetméterenkénti ára telekhányaddal és forgalmi adóval együtt 170 ezer forint.

A fiatalok körében a kis alapterületű lakások kelendők – válaszolja kérdésünkre Belánszky Péter. Olyan lakások, amelyekre felvehető a 2 gyermekre adható szociálpolitikai támogatás. Ezért az otthonok mérete 50 négyzetméter, ebben már ellakhat egy 4 tagú család. Mint mondja, az idősebbek kertes házból költöznek a társasba, mert többüknek nehézséget okoz az épület üzemeltetési költségének kifizetése. Ők a nagyobb, 70-75 négyzetméteres lakások iránt érdeklődnek.

A fiatal építésztől tudjuk azt, hogy Tégláson is megtorpant a társasházak építése. Újabban sorház épül, az ezekben lévő lakások kétszintesek és méretük megegyezik a nagyobb társasháziakéval. A 170 ezer forintos négyzetméterenkénti árban benne van az udvaré is.

Gyarapodnak

Hajdú-Bihar egyik legnépszerűbb lakóhelye Téglás – derül ki a megyehatár-melléki városka népesedési adataiból. Jelenleg 6 ezer 500 fő lakja a települést és az utóbbi másfél évtized mindegyik esztendejében mintegy 30-40 fővel gyarapodott népesség szám. A lakosság száma növekedésének az oka, hogy a környező helységekből egyre többen költöznek Téglásra – tájékoztatta a Naplót Csobán József polgármester.

Gyógyszálló

Az 1804-ben Bek Pál, debreceni királyi biztos által épített Degenfeld-kastély a rendszerváltást követően került a város tulajdonába. Téglás legimpozánsabb épületét 2002-ben magánbefektető vásárolta meg. A jövőben a befektető felújítja az épületet, majd abban a helyi termálvízre alapozva gyógyszállót szándékozik kialakítani és működtetni.

Röviden

A név eredete. Téglás nevének kialakulása még ma is vitatott. Valószínűleg egy jellegzetes téglaépítményéről, téglából épített templomról, vagy földesúri házról kapta a nevét. Korábbi nevei: Theeglas, Telglas, Tetlas, Teclas, Teklas, Teglas, Téglás. A települést a szláv és a magyar családok letelepítésével a Gutkeledek hozták létre 1050-ben.

Összevonták

Téglást 1984-ben összevonták a szomszédos Hajdúhadházzal. Ez idő alatt egy új, közös városközpont kialakítására törekedtek, ezért a két helység ma összeér. 1989-ben Hajdúhadháztéglás város lett. 1990-ben népszavazással kezdeményezték a szétválást, 1991. május 1-től mindkét helység városként önálló település.