Helyi közélet

2012.01.12. 13:50

Újabb „fészekrakó” ügy: Ügyvéd vezette a bűnszervezetet

Miskolc - Milliárdos kárt okoztak az eddigi legnagyobb fészekrakó ügyben megvádolt személyek.

Miskolc - Milliárdos kárt okoztak az eddigi legnagyobb fészekrakó ügyben megvádolt személyek.

Újabb „fészekrakó” ügyben nyújtott be vádiratot a megyei főügyészség. Mint dr. Borsodi György főügyész-helyettes az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón elmondta, 132 ingatlant érintően 278 személy ellen emelt vádat a főügyészség. 2005-ben lépett életbe az a rendelet, ami lehetővé tette önálló lakással nem, de több gyerekkel és munkahellyel rendelkezők számára, hogy államilag támogatott hitelt vegyenek fel a „fészekrakáshoz”. A fészkekbe azonban sokszor „kakukkfióka” került, mondta Borsodi György. Több, a törvény kijátszására szerveződött csoport szakosodott arra, hogy olyanokat juttassanak ingyen lakáshoz, akik erre törvényesen nem voltak jogosultak.

Több ilyen csoportosulás is egy-egy miskolci ügyvéd irodája körül épült ki. A most megvádolt ügyvédnő – és az ügyleteiről mindenben tájékozott alkalmazottja – mellett két felhajtó, és egy banki csoportvezető is részt vett a lebonyolításban. A felhajtók feladata az volt, hogy felvették a kapcsolatot az Avason meghirdetett lakások eladóival, majd elesett, többgyermekes, gyakran vidéki családokat kerestek, és felajánlották nekik, hogy ingyen lakáshoz juttatják őket. Mivel többségük nem rendelkezett munkahellyel, számukra hamis munkáltatói igazolásokat és más igazolásokat is kerítettek. A csoportnak volt saját értékbecslője, aki az ingatlan értékét a ténylegesnél magasabban állapította meg.

Majd mindenki jól járt

A felhajtók rábeszélték az eladókat, hogy bár az eredetileg kialkudott vételárat kapják kézhez, az adásvételi szerződésekbe a „baráti módon” megbecsült értéket tüntessék fel. A különbözet általában a gyerekek után járó szociálpolitikai támogatás összege volt, ezen osztozott meg a felhajtó és az ügyvéd, de lakásonként 30 ezer forint jutott a hamis értékbecslést kiadó értékbecslőnek és a 30-50-100 ezer forint a banki hitelképességet csak felületesen vizsgáló pénzintézeti osztályvezetőnek is. Még az is előfordult, hogy a lakás „vásárlója” is kapott 100-200 ezer forintot bútorvásárlásra.

A most megvádolt 278 személy között vannak eladók és vevők, akik tudtak arról, hogy valótlan tartalmú szerződést írnak alá, az ügyvéd és alkalmazottja, a banki dolgozó, értékbecslő, és olyanok, akik a hamis munkáltatói igazolásokat kiadták. A nyomozás felügyeletét ellátó ügyész, dr. Osváth Anita négy vádpont mentén egy 518 oldalas vádiratot terjesztett a bíróság elé. Az ügyben 130 tanút hallgattak meg, a nyomozás két évig és két hónapig tartott, és az ennek során keletkezett nyomozati iratok megközelíti a 40 ezer oldalt. Az ügyletek során az OTP-t 758 millió, az államot 171 millió forint kár érte. Borsodi György újságírói kérdésre elmondta: a nyomozás 2008 szeptemberi indulásakor előzetes letartóztatásba kerültek az ügy főbb gyanúsítottjai, de őszinte, fényfeltáró vallomásaikat követően valamennyien szabadlábon védekezhetnek. Jelenleg senki ellen nincs kényszerintézkedés folyamatban, de az egyik felhajtót, Kiss Rolandot nemzetközi elfogatóparancs alapján keresik a hatóságok.

ÉM-SZP


Fészekrakós ügyek

A Miskolci Városi Ügyészség és a megyei főügyészség eddig harminc ügyben 90-100 ingatlannal kapcsolatban 220 személlyel szemben emelt vádat hasonló ügyben. A mostani esetben 132 ingatlannal kapcsolatban 278 személyt vádolnak bűncselekmény elkövetésével, egy harmadik nagyobb ügy 25 ingatlant és 100 vádlottat, egy negyedik ügy pedig 240 ingatlant érint. 

A csalással megszerzett lakásokba beköltözött, de fizetni nem tudó és nem akaró „fészekrakók” összességében több mint 100 millió forint közüzemi díjat nem fizettek meg, és ebben nincsenek benne a csőd közelébe taszított társasházakkal szembeni tartozásaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában