INFLUENZA: Romlik a helyzet Nagy-Britanniában

Aggódnak a brit egészségügyi hatóságok, mert rohamosan nő az új influenza, korábban sertésinfluenzának nevezett kór, betegeinek száma. A hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a hét elejei 17-ről mostanra 29-re emelkedett a betegséggel összefüggő halálesetek száma.

A brit Egészségvédelmi Ügynökség becslése szerint a szigetországban összesen 55 ezer új-influenzás eset volt a múlt héten. Az ügynökség szerint a helyzet romlik Nagy-Britanniában, amely a járványt tekintetében a legrosszabb helyzetben volt eddig is Európában.

A hatóságok bejelentették, hogy a következő héten megnyitnak egy új szolgáltatást azoknak, akik úgy érzik, hogy fertőzöttek. A szoláltatás két “frontos”: telefonos és online ügyelet. A leírt tünetek alapján az orvos azonnal közli, hogy az illető félelme indokolt-e vagy sem, és ha igen, akkor milyen gyógyszerek javallottak.

Az egészségügyi hatóságok számos helyen harcolnak a járvánnyal, de vannak kiemelkedően nagy kockázatú térségek, mint például Nyugat-Midlands, ahol két és félezer esetet regisztráltak, és 200 iskolát már bezártak. Ebben a régióban a 14 éven aluli gyerekek a leginkább veszélyeztetettek. A hatóságok, amely őszre várják az eddiginél nagyobb járvány megjelenését, azt állítják, hogy a legrosszabb esetben már most akár a gyerekek fele is megbetegedhet.

A betegségek többsége azonban enyhe lefolyású volt, a halállal végződő esetekben pedig kivétel nélkül valami olyan más betegség társult az influenzával, amely aláásta a beteg szervezetének ellenálló-képességét. Ilyen volt az a turista, aki egy skót kórházban halt meg szerdán. A kór az ismert személyiségek között is megjelent. A volt kormányfő, Tony Blair felesége, Cherie is elkapta az új H1N1-es vírust, ezért a BBC szerdai bejelentése szerint az asszony kénytelen volt lemondani összes programját.