Influenza: oltás nélkül védtelenek vagyunk

Miskolc, Budapest – Erősebb influenzavírus érkezhet hazánkba is, oltás nélkül védtelenek vagyunk ellene.

Erősebb influenzavírusra és több megbetegedésre lehet számítani az idén, mert három vírustörzs is megváltozott, és a lakosság ez ellen védtelen – közölte Jankovics István, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Epidemiológiai Központjának osztályvezetője sajtótájékoztatóján. Mint mondta, egyik megváltozott vírustörzzsről sincsenek virológiai tapasztalataik, ezért fontos, hogy minél előbb elkezdjék a védőoltások beadását, azért is, mert az a beadástól számított 21. naptól nyújt védettséget.
Jankovics István tájékoztatása szerint Magyarországon az eddig vizsgált 17 mintából egyikben sem mutattak még ki influenzavírust, de Angliában és Svédországban már találtak „A“ típusút. Ez az osztályvezető szerint azt jelenti, hogy egyebek mellett az időjárási körülmények fogják meghatározni, mikor ér Magyarországra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalkotta az influenza elleni idei védőoltást, ezeket múlt pénteken már le is szállították a patikákba – tette hozzá.

Utánrendelhetnek

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: hatszorosára nőne a megbetegedések száma, ha nem oltanák be az embereket és nem költenének ennyit oltóanyagra. Az országos tiszti főorvos a védőanyag mennyiségéről úgy nyilatkozott, hogy az remélhetőleg kevés lesz, talán nagyobb lesz az igény az oltások iránt. Hozzátette: ha kevésnek bizonyulna a megrendelt védőoltás, akkor lehetséges az utánrendelés.

Akik ingyen kapják

Az influenza elleni védőoltás elsődleges célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azok számára, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet. A védőoltást térítésmentesen kérhetik életkoruktól függetlenül, de 3 évesnél idősebb krónikus betegek, a szociális és egészségügyi intézmények ápoltjai és dolgozói, akik a fertőzés átvitele révén veszélyeztetettebbek, valamint a foglalkozásszerűen nagyobb szárnyas állatállománnyal dolgozók, továbbá a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül. Harmadik éve van lehetőség 6-35 hónapos gyermekek térítésmentes oltására is, azonban szintén csak bizonyos kockázati csoportok valamelyikébe tartozó gyermekek részére adható be térítésmentesen. (A kockázati csoportok valamelyikébe tartozók számára az állam által ingyenes biztosított oltóanyag beadása is térítésmentes.)

„Körön kívül”

A felsorolt csoportok egyikéhez sem tartozók is kaphatnak influenza elleni védőoltást, melyet a háziorvosi vény alapján a gyógyszertárakban lehet kiváltani térítési díj ellenében. A vizsgálatok kimutatták, hogy a vakcina hatékonysága 70-90 százalék körüli, vagyis a beoltottak 70-90 százaléka szerez teljes védettséget a betegség ellen, míg a fennmaradóknál nem alakul ki teljes védettség.

Hová mennyi

Az ÁNTSZ Észak-Magyarországi Régiója a 2008-2009. évi influenza szezonra összesen 160 000 adag (B.-A.-Z. megye: 88 000 adag) felnőttek részére, valamint 3220 adag (B.-A.-Z. megye 1920 adag) 6-36 hónapos gyermekek számára javasolt térítésmentes influenza elleni oltóanyagot kap. Az előző évi felhasználást tekintve ez az oltóanyag mennyiség várhatóan elegendőnek bizonyul majd, véli dr. Papp Erzsébet, az ÁNTSZ epidemiológiai osztályvezetője.