INFLUENZA: iskoláscsoportokat zártak karanténba Kínában

A kínai hatóságok karanténba zártak 52 brit iskolást és tanáraikat, miután a csoportjukból négyen elkapták a H1N1 vírust – közölte a British Council nevű brit kulturális intézet. A 14 évnél idősebb gyerekekből álló csoport nemrég érkezett Kínába, hogy megismerjék az ország nyelvét és kultúráját. A BBC információi szerint hasonlóan járt egy amerikai diákokból álló csoport is, amely kapcsolatba került a brit iskolásokkal.

A négy influenzával kezelt brit gyerek közül hármat már közvetlenül megérkezésük után kórházba szállítottak, miután a repülőtéri ellenőrzés kimutatta, hogy lázasak. A negyedik gyerek később lett rosszul – írta a BBC brit közszolgálati adó. A csoport tagjait egy pekingi szállodában zártak karanténba. A BBC információi szerint ugyanígy járt egy amerikai diákokból álló csoport is.

A pekingi brit nagykövetség csak annyit közölt, hogy próbálnak kapcsolatba lépni az utazást szervezőivel, és az iskolákkal, hogy minden információt megszerezzenek. A British Council közölte, hogy nem ők szervezték az utat, de értesítették őket az esetről.

A héten egy másik brit iskoláscsoportból egy lázas diákot, és egy tanárt zártak karanténba, de ők két nap múlva csatlakozhattak társaikhoz.

A WHO utoljára július 6-án adott ki világösszesítést. Aszerint csaknem 140 országban csaknem 100 ezer fertőzést okozott az új vírus, és majdnem 430 eset végződött halállal. De a legsúlyosabban érintett országokban az egészségügyi hatóságok gyanítják, hogy a fertőzések tényleges száma nagyságrendekkel nagyobb. Nagy-Britanniában például feltételezik, hogy akár 100 ezer ember is elkaphatta az influenzát, az Egyesült Államokban pedig 1 millióra teszik azok számát, akik átestek a fertőzésen.