Influenza elleni oltás beadása pénzért?

Ami jogszabály alapján kérhető, az kérhető. Például a nem „ingyenes” inluenza elleni oltóanyag beadásáért is számolhat fel költséget az orvos.Persze a lehetőséggel nem feltétlenül él mindegyikük. Rendelet a Háziorvosi alapellátásról [.pdf – 147KB]

Nem jár neki térítésmentes influenza elleni oltóanyag, ezért felíratta, s pénzért váltotta ki azt egyik olvasónk. A rendelőben azonban az orvos közölte: ugyanannyit kell fizetnie a beadásért, mint amennyit az oltóanyagért fizetett. Jogszerű ez? – fordult szerkesztőségünkhöz.

– A jogszabály szigorú értelmezése szerint igen, a beadásért kérhet pénzt, méghozzá legfeljebb ugyanannyit, az arra jogosult egészségügyi dolgozó, mint amennyit a páciens a patikában fizetett érte. (Az ingyenes védőoltások beadásáért azonban nem kérhet pénzt a páciensektől a háziorvos.) Az összegről természetesen nyugtát is kell adni – válaszolta érdeklődésünkre dr. Palla Sándor, a Miskolci Háziorvosi Egyesülés elnöke. Hozzátette: ennek ellenére ő, több tízéves praxisában még soha nem élt ezzel a jogszabály által biztosított lehetőséggel.