INFLUENZA: A WHO beszüntette a világstatisztikát – a vírus példátlan sebességgel terjed

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már nem győzte az új influenza okozta egyéni megbetegedések világméretű összesítést. Ezért pénteken bejelentette, hogy abbahagyja a világstatisztika közreadását. Ehelyett a figyelmet azokra az országokra összpontosítja, amelyekben ezután jelenik meg az új H1N1-es vírus.

A WHO “példátlannak” minősítette a világjárványt okozó vírus terjedési sebességét. “A korábbi világjárványok idején több mint 6 hónapra volt szüksége a vírusnak ahhoz, hogy ugyanannyira elterjedjen, mint most az új H1N1-es vírus nem egészen 6 hét alatt” – áll a WHO közleményében. Ezért az egyéni megbetegedési statisztikák összeállítása már nem olyan fontos.

Azoktól az országoktól azonban, ahol majd ezután jelenik meg a vírus, a WHO továbbra is kéri az első bizonyított esetekről szóló beszámolót és heti összesítéseket.

A WHO a jelentési kötelezettség enyhítésével egyidejűleg felhívta a tagállamokat, hogy nagy figyelemmel kövessék az új influenzával kapcsolatos szokatlan eseteket, a súlyos vagy halálos fertőzések helyi halmozódását vagy a betegség lefolyásának változását.

A WHO egyrészt azért módosította a szabályt, mert az esetek túlnyomó többségében a betegség enyhe lefolyású, és a páciensek sokszor orvosi kezelés nélkül is egy héten belül meggyógyulnak. Másrészt az egyéni fertőzések dokumentálása, laboratóriumi tesztelése óriási forrásokat kötött le, ami esetleg a súlyos vagy rendkívüli esetek elől vonja el az erőket.

A WHO utoljára július 6-án adott ki világösszesítést. Aszerint csaknem 140 országban csaknem 100 ezer fertőzést okozott az új vírus, és majdnem 430 eset végződött halállal. De a legsúlyosabban érintett országokban az egészségügyi hatóságok gyanítják, hogy a fertőzések tényleges száma nagyságrendekkel nagyobb. Nagy-Britanniában például feltételezik, hogy akár 100 ezer ember is elkaphatta az influenzát, az Egyesült Államokban pedig 1 millióra teszik azok számát, akik átestek a fertőzésen.