INFLUENZA – WHO: Csak szórványosan ellenálló az új influenzavírus az antivirális szerekre

Az új influenzavírus három esetben ellenállónak bizonyult a legmegbízhatóbbnak tartott antivirális gyógyszerre – közölték az Egészségügyi Világszervezet honlapján. Nincs azonban jele annak, hogy a mostani világjárványt okozó H1N1-es vírus tömegesen válna gyógyszerrezisztenssé – tette hozzá a WHO.

A WHO három országból (Dániából, Japánból és Kína speciális hongkongi övezetéből) kapott jelentést olyan H1N1-es vírusról, amely a laboratóriumi tesztek szerint ellenállt az oseltamivir nevű hatóanyagnak (az ebből készített gyógyszer kereskedelmi neve: Tamiflu). Ezt az ellenálló vírust három páciensben találták, mindannyian felgyógyultak. Közvetlen környezetükben nem találtak ellenálló vírust. Az oseltamivirra ellenálló vírusok azonban érzékenyek maradtak a zanamivir hatóanyagra (kereskedelmi neve: Relenza).

A WHO közleménye szerint csaknem ezer vírusmintát vizsgáltak gyógyszerrezisztencia szempontjából. A három eseten kívül mindegyik érzékeny volt mind a két antivirális gyógyszerre.

A WHO és a partnerszervezetei továbbra is figyelik, hogyan viselkednek az influenzavírusok a vírusellenes szerekkel szemben.

Az eddigi információk alapján a WHO szórványosnak minősíti az új influenzavírus gyógyszerrezisztenciáját. “Pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy a világjárványt okozó H1N1-es vírusok tömegesen válnának gyógyszerrezisztenssé”, és ez alapján a WHO nem változtat az új influenza kezelésére valamint az antivirális gyógyszerek alkalmazására kiadott útmutatásán – olvasható a WHO közleményében.