INFLUENZA – Több tüdőkárosodást okoz az új vírus, mint a szezonális influenzák

A 2009-es világjárványt okozó új H1N1-es influenza több esetben okoz súlyos tüdőkárosodást, mint a szezonális influenzák, de jól reagál a vírusellenes gyógyszerekre – állapította meg egy friss amerikai tanulmány.

A Wisconsini Egyetem virológusai Kavaoka Josihiro vezetésével amerikai páciensektől származó H1N1-es vírusmintákat és szokásos szezonális influenzavírusokat teszteltek egereken, menyéteken, makákó majmokon és speciálisan tenyésztett minisertéseken.

Megállapították, hogy az új influenzavírus súlyosabb tüdőkárosodást okozott az egereknél, a menyéteknél és a makákóknál, mint a szezonális influenzák.

Viszont semmilyen tüneteket sem okoztak a minisertéseknél. Ez magyarázatul szolgálhat arra, miért nem tapasztalták sertések megbetegedését Mexikóban a járvány áprilisi kitörése előtt.

A kutatók azt a következtetést is levonták, hogy laboratóriumi kísérletekben (kémcsőben) a vírus erősen érzékeny a két jóváhagyott vírusellenes gyógyszerre, valamint két kísérleti antivirális szerre. A két jóváhagyott gyógyszer egyike a Tamiflu, amelyet most a világ országai sietve készleteznek.

Az amerikai kutatás megerősíti, hogy a világjárványt okozó új vírussal szemben az elsődleges védekezési eszközt az antivirális gyógyszer jelenti.

A wisconsini tudósok azt is megállapították, hogy az új vírus rokonságban van egy olyan influenzatörzzsel, amelyből az 1918-as világjárvány, a spanyol nátha kiindult. Ezt bizonyítja, hogy 1920 előtt született emberek vérében van olyan antitest, amely felismeri ezt az új vírust és reagál rá. Az 1920 óta születettek vérében nem találtak ilyen antitesteket.

Az amerikai kutatók beszámolója a Nature című brit tudományos folyóirat webes változatában hétfőn jelent meg.