INFLUENZA – Olaszország 48 millió adag oltóanyagot vesz

Olaszország 48 millió adag újinfluenza elleni oltóanyagot tervez beszerezi, jelentette be szerdán az olasz egészségügyi miniszter, Maurizio Sacconi.

“November vége és 2010 januárja között 48 millió adag vakcinát fogunk vásárolni” – mondta Sacconi egy parlamenti interpellációra válaszolva.

Olaszország lakossága 58 millió.

A kifejlesztés alatt álló vakcinákról a korábbi hírekben az szerepelt, hogy két részletben kell majd őket beadni.

A római kormány a múlt héten már közölte, hogy még az év vége előtt megkezdik a tömeges oltást, de először az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, tűzoltók és a 65 év feletti krónikus betegek kapják meg a vakinát. Ezekbe a csoportokba mintegy 8,6 millió ember tartozik.

A második szakaszban, 2010 februárjában oltanák be a 2 és 20 év közötti korosztályt.

De a miniszter elmondása szerint az olasz kormány fontolgatja, hogy ezt a második szakaszt előrehozza januárra, és az oltást kiterjeszti a 21-27 éves korosztályra is. A 27 év alatti csoport 15,4 millió személyt jelent.

Olaszországban április vége óta 320 újinfluenzás fertőzés történt, ebből július 13. óta 96-ot regisztráltak, közölte az egészségügyi miniszter.

Az olasz egészségügyi szakemberek prognózisa szerint 2010 márciusáig 4 millióan fogják elkapni az újinfluenzát, ha lesz tömeges oltás. Anélkül viszont a fertőzések száma elérheti a 13 milliót.

A 64 millió lakosú Franciaország a múlt héten közölte, hogy a teljes lakosságot be fogják oltani. Ehhez 94 millió adag vakcinát rendeltek meg, további 36 millió adagot pedig lefoglaltak a gyártóknál. Ezt az oltást két részletben kell beadni néhány hetes különbséggel.

A 21 milliós Ausztrália 21 millió dózist rendelt meg a kétfázisú oltóanyagból.

A mintegy 500 millió lakosú Európai Unióban a Bizottság elképzelése szerint 60 millió embert oltanának be az első körben, vagyis a népesség 12 százalékát. A 27 tagállam egészségügyi miniszterei októberben fognak dönteni arról, hogy mely foglalkozási, illetve korcsoportokat oltják be elsőként.Sporthírek