INFLUENZA – Önkénteseket toboroznak két vakcina teszteléséhez az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már toborozzák az önkénteseket az újinfluenza elleni oltóanyag klinikai kipróbálásához, jelentette be szerdán este az amerikai allergológiai és járványügyi intézet.

A tesztelést gyorsított ütemben fogják végezni, mert félő, hogy a világjárványt okozó influenzavírus ősszel a szezonális influenzákkal egy időben fog támadni.

Az első klinikai kipróbáláshoz 18 és 65 év közötti önkénteseket kresnek. Két gyártó termékét tesztelik, a francia székhelyű Sanofi Pasteur és a CSL Biotherapies cégét. Mindkét oltóanyagot két részletben adják be, a második oltás 21 nappal követi az elsőt.

Ha az első tesztnek az lesz az eredménye, hogy az oltóanyag biztonságos, akkor 6 hónap és 17 év közötti egészséges gyerekeken is kipróbálják a vakcinát.

Lesz még egy külön teszt is, amelyben önkénteseket egyidejűleg oltanak be a hagyományos influenza és a mostani világjárványt okozó vírus ellen.

A világjárványt okozó új influenza az egész világon az Egyesült Államokat sújtja legjobban. Több mint 40 ezer laboratóriumilag bizonyított fertőzés történt, ebből 263 végződött halállal.