INFLUENZA – Már 12 áldozata van a járványnak

12 ember halála hozható összefüggésbe a mostani szezonban az influenzával – mondta szerdai sajtótájékoztatóján

Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa. Közülük 9 áldozatnál a H1N1, 3-nál pedig az influenza B vírusát igazolták a virológiai vizsgálatok. Az már biztos, hogy 8 embernek egy vagy több krónikus betegsége is volt, a többieknél ezt még vizsgálják. Az elmúlt héten egyébként országszerte tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, a becsült adatok szerint 57 ezren fordultak orvoshoz. Közülük 311-en kerültek kórházba, negyedük 14 év alatti.Tovább nőtt az elmúlt héten itthon az influenzaszerű megbetegedések száma. Csohán Ágnes elmondása szerint január 31-e és február 6-a között – a becsült adatok szerint – 57 ezren fordultak orvoshoz. A legtöbben Győr-Moson-Sopron, Vas, Tolna és Fejér megyében keresték fel háziorvosukat. A betegek körülbelül harmada gyermek, 40 százaléka pedig 15 és 34 év közötti fiatal felnőtt.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók közül 311-en kerültek kórházba, negyedük gyermek. Az előző héthez képest másfélszer több – összesen 65 – beteg részesült intenzív ellátásban és csaknem kétszeresére – 48-ra – emelkedett a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma.

Csohán Ágnes elmondta azt is, hogy a mostani szezonban – múlt vasárnapig – 12 ember halála hozható összefüggésbe az influenzával. 9 betegnél a H1N1, 3 áldozatnál pedig az influenza B vírusát igazolták az elvégzett vizsgálatok. 8 embernek egy vagy több krónikus betegsége is volt, így a fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott, ám nem kapott védőoltást.

A főorvos elmondása szerint megállapítható, hogy itthon az elmúlt 4 hétben az ország valamennyi területére kiterjedő, magas intenzitású influenzajárvány bontakozott ki. A domináns a H1N1 vírustörzs volt.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából