INFLUENZA – Gyógyszerrezisztens sertésinfluenza Kanadában – az első eset Amerikában

Kanadában azonosítottak egy olyan újinfluenza-vírust, amely ellenálló a legjobbnak tekintett vírusgyógyszerre, a Tamiflura, jelentették kanadai lapok.

Az eset Quebecben történt, a páciens egy 60-as éveiben járó férfi, aki az előírtnál kisebb adagban szedte a gyógyszert, mielőtt kapcsolatba került újinfluenzás fiával. Erről a Journal de Québec és más helyi lapok számoltak be.

Az idősebb páciensnek krónikus bronchitise is van. Feltételezhetően már akkor meg volt fertőzve az új influenzával, amikor elkezdte szedni a Tamiflut, méghozzá túl kicsi adagban.

Az orvosok aggasztónak nevezték az esetet, megjegyezve, hogy néhány hasonló már történt máshol.

Észak-Amerikában feltehetően ez az első gyógyszerrezisztens eset.

Az Egészségügyi Világszervezet korábbi közlése szerint eddig az egész világon 3 olyan sertésinfluenza-vírust találtak, amely rezisztens volt a Tamiflura. A három eset Dániában, Japánban és Hongkongban történt.

Mindhárom eset enyhe lefolyású volt. Ezek alapján a WHO szórványosnak minősíti az új influenzavírus gyógyszerrezisztenciáját. “Pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy a világjárványt okozó H1N1-es vírusok tömegesen válnának gyógyszerrezisztenssé” – szögezte le a WHO.