INFLUENZA – Franciaország közzétette az oltóanyag-rendeléseit – mindenkit be akarnak oltani

A 64 milliós Franciaország 94 millió adag sertésinfluenza-oltást rendelt meg, plusz 36 milliót lefoglalt, jelentette be az egészségügyi miniszter, Roselyne Bachelot. A rendelés értéke 1 milliárd euró (274 milliárd forint).

A vakcinát október és január között fogják a gyártók leszállítani.

A 94 millió adagból 28 milliót gyárt a francia székhelyű Sanofi-Pasteur, 50 milliót a brit GlaxoSmithKleine, 16 milliót a svájci székhelyű Novartis.

Franciaország ezen kívül opciót jelentett be 28 millió adagra a Sanofi-Pasteurnél és 8 millióra a Novartisnál.

Így tehát szükség esetén minden lakót beoltanak. Az oltást kétszer kell beadni néhány hét különbséggel. A költséget az állami és a magán társadalombiztosítók közösen fedezik.

Az oltást külön erre a célra kijelölt központokban fogják beadni.

A francia egészségügyi miniszter közlése szerint szakértők most dolgozzák ki a prioritásokat, hogy kiket oltsanak be elsőkként. Valószínű, hogy az egészségügyi dolgozók, a terhes nők, a gyerekek és a krónikus betegek kapnak elsőséget. De a párizsi kormánynak az a célja, hogy mindenki hozzájuthasson az oltáshoz, akinek szüksége van rá.

Jövő hét végétől a francia gyógyszertárakban receptre antivirális tablettát és ingyenes orrszájmaszkot is árusítanak.

Franciaországban eddig 600 bizonyított fertőzést okozott az új H1N1-es influenzavírus, de haláleset nem történt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az oltóanyagnak szeptemberre kell elkészülnie. A WHO korábban megállíthatatlannak minősítette a világjárványt.

Magyarországon az egészségügyi vezetők a lakosság 50-60 százalékának beoltását szeretnék, jelentette ki a Független Hírügynökségnek csütörtökön Falus Ferenc országos tisztifőorvos.