INFLUENZA – Forródróton lehet Tamiflureceptet kapni Nagy-Britanniában

Nagy-Britaniában csütörtökön újinfluenzás forródrótot indítanak be, amelyen a betegek antivirális gyógyszerreceptet igényelhetnek.

A forródrótot telefonon vagy interneten lehet igénybe venni. Az egészségügyi hatóságok a forródróttal akarják tehermentesíteni az orvosokat. Európában Nagy-Britanniát sújtja legjobban az úinfluenza. A bizonyított fertőzések száma 55 ezer, és 31 haláleset áll összefüggésben a világjárványt okozó új influnzával.

A forródót az utolsó ellenőrzés után csütörtökön indul be.

A jelentkezőkkel 1.500 nem orvosi végzettségű személy fog foglalkozni, akik kérdéseket tesznek fel, és a válaszok alapján állapítják meg a diagnózist. Joguk lesz Tamiflu vírusellenes gyógyszert is felírni. A legsúlyosabb eseteket – köztük a terhes nőket, a krónikus betegeket és a kisgyerekeket – viszont orvoshoz irányítják.

Anglia tisztifőorvosa, Liam Donaldson a múlt héten elismerte, hogy a forródróttal vissza lehet majd élni, vagyis olyanok is hozzájuthatnak a Tamifluhoz, akik nem betegek, csak a biztonság kedvéért szeretnék tartalékolni a gyógyszert.

“Kénytelenek vagyunk megbízni az emberekben, és feltételezni, hogy nem fognak visszaélni a lehetőséggel” – jelentette ki Donaldson.

A forródrót használóinak meg kell majd adniuk személyes adataikat, és kapnak egy azonosító számot, így csak egyszer juthatnak recepthez.Sporthírek