INFLUENZA – Európában Magyarországon halt meg a legtöbb beteg a múlt héten

Európában Magyarországon halt meg a legtöbb beteg – heten – H1N1 fertõzés miatt a múlt héten – a többi között ez derül ki az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb heti jelentésébõl. A bizonyítottan az influenzával összefüggésbe hozható összes haláleset terén is az élmezõnybe tartozik Magyarország: 29 ország közül a 6. helyen áll a 119 halálesettel.

Az ECDC legfrissebb adatai alapján Európában eddig Franciaországban haltak meg legtöbben az influenza következtében (289), ezt követi Németország (225), Nagy-Britannia (215), Görögország (123) majd Románia (120). Az is igaz azonban, hogy több európai ország, a 29-bõl 15 tavaly óta nem jelenti a járványügyi központnak a H1N1 vírussal összefüggõ haláleseteket. Így például Spanyolország, Belgium, de Ausztria sem.

Az európai központ adataiból az is látszik, hogy egész Európában egyedül Szlovákiában emelkedik az új fertõzöttek száma. A legtöbb országban nem változott múlt héten az orvoshoz fordulók aránya, 3 államban viszont csökkent: Ausztriában, Luxemburgban és Romániában. Bár a legtöbb országban alacsony az influenza aktivitása, 3 országban még közepesnek mondható: Bulgáriában, Görögországban és Szlovákiában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a H1N1 járvány szinte mindenhol visszaszorulóban van. Egyedül Észak-Afrika, Dél-, és Kelet-Ázsia bizonyos területeirõl jelentettek nagyobb aktivitást. A WHO adatai alapján eddig összesen a világban 15 ezer 292 ember halála hozható összefüggésbe az influenzával.