INFLUENZA – Egyre többen halnak meg Argentínában az új influenzában

Amerika és Mexikó után Argentínában haltak meg a legtöbben az új típusú influenzában. Az Európai Járványügyi Megelőző és Ellenőrző Központ (ECDC) honlapjának legfrissebb, szombat délutáni adatai szerint egy nap alatt tizennyolccal nőtt az elhunytak száma, így Argentínában összesen már 44-en haltak meg a fertőzés következtében. Az európai központ összesített adatai szerint egyébként a világon eddig csaknem 94 ezren ferőződtek meg az A(H1N1) vírussal, és 412 a betegség halálos áldozatainak száma.

Az új influenza “halállistáját” az Egyesült Államok vezeti, 170 elhunyttal, itt van a legtöbb fertőzött is, a világ összes influenzásának egyharmada, 33 ezer 902 ember. Amerikát Mexikó követi, itt a 10 ezer 262 betegből 119 halt meg. A harmadik Argentína, ahol 2083 igazolt influenzás közül 44-en haltak meg. Ez azért is meglepő, mert például Kanadában több mint négyszerese a fertőzöttek száma (8883), de “csak” 29 esetben végődött a betegség halállal.

Az európai járványügyi központ honlapja szerint eddig 19 országban volt halálos áldozata az A(H1N1)-nek. Az említett négy országon kívül Chilében és Ausztráliában volt halálos kimenetelű a betegség – 16, illetve 10 esetben – a többi államban 1-3 közötti az elhunytak száma. Sokáig az európai kontinensen nem volt halálos áldozat, de néhány hete Nagy-Britanniában és aztán Spanyolországban is igazoltan az új influenzában hunyt el néhány beteg: Angliában három, Spanyolországban egy.

A világ 128 országa jelentett már a nemzetközi járványügyi központoknak bizonyított fertőzést, összesen 93 ezer 727 esetet. A legtöbbet a már említett Amerika, Mexikó és Kanada, de nagyon sok az influenzás Chilében (8160), Angliában (7447) és Ausztráliában (5254). Ezer fötötti a betegek száma a Fülöp-szigeteken, Japánban és Thaiföldön is. Magyarország a 12 igazolt A(H1N1) fertőzöttel a 128 ország közül az utolsó egyharmadban helyezkedik el.Sporthírek