INFLUENZA – ECDC: Nyugat- és Észak-Európában már lecsengőben a járvány

A legtöbb európai országban még mindig sokan fertőződnek meg az influenza vírusától, de a legfrissebb adatok alapján Nyugat- és Észak-Európában már nem nő a betegek száma, sőt, van, ahol csökken – egyebek mellett ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) heti jelentéséből.

A térség 7 országában, köztük Magyarországon is, viszont nagyon magas az influenza aktivitása. Érdekesség, hogy Nyugat-Európában az idei szezon két meghatározó influenzavírusa közül már 9 országban nem a H1N1, hanem a “B” vírus a domináns.

Az európai laboratóriumokba beküldött influenza-gyanús minták harmadából “B” vírust mutattak ki a szakemberek, kétharmadából pedig A-t, azon belül is főképpen H1N1 típust.

A legtöbb beteg Európában a legutóbbi héten Görögországban, Olaszországban, Litvániában, Norvégiában Lengyelországban és Magyarországon volt, valamint Luxemburg jelentette az arányaiban legmagasabb fertőzöttséget – derül ki az ECDC adataiból. Csökkent viszont a súlyos esetek száma Dániában, Franciaországban, Hollandiában, Írországban és Angliában. Igaz, az egész influenzaszezont tekintve Angliában már 439 az influenzafertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak.

Magyarországon 12 ember halála hozható összefüggésbe a mostani szezonban az influenzával. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint 9 áldozatnál a H1N1, 3-nál pedig az influenza B vírusát igazolták a virológiai vizsgálatok. Az már biztos, hogy 8 embernek egy vagy több krónikus betegsége is volt.