INFLUENZA – Az ÁNTSZ cáfolja, hogy hatástalanná vált az új vírus elleni az egyik gyógyszer

Továbbra is hatékony az új influenza ellen ajánlott mindkét antivirális szer – ez derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtöki közleményéből. A szolgálat ezzel cáfolta azokat a sajtóban megjelent állításokat, miszerint az A(H1N1) vírus úgy alakult át, hogy az egyik gyógyszerre már rezisztens lett.

A sajtóhírek szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mutatta ki, hogy az influenza vírus érzéketlenné vált az egyik antivirális szerre. Ezzel szemben a WHO múlt szerdán közzétett információja szerint eddig összesen három beteg esetén (egy-egy fő Dániából, Japánból és Hong-Kongból) jelentettek antivirális szerre rezisztens influenza A(H1N1) vírust. Mind a három megbetegedés egyébként enyhe lefolyású volt és a rezisztens vírus nem terjedt emberről emberre. Az ÁNTSZ közleménye szerint ezek az esetek szórványosnak minősülnek, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést.

Az ÁNTSZ szerint jelenleg semmi jel nem mutat arra, hogy a vírus ellen széles körben antivirális rezisztencia lenne kialakulóban. A WHO éppen ezért leszögezte, hogy az antivirális szerek továbbra is kulcsfontosságúak az influenza járvány elleni küzdelemben. A szolgálat egyúttal azonban felhívja a figyelmet, hogy csak orvosi utasításra szedje mindenki a WHO által ajánlott két gyógyszert, mert kontroll nélküli szedése valóban rezisztenciát alakíthat ki.

A WHO két gyógyszert tekint hatásos kezelési eszköznek: a Tamiflu és a Relenza elnevezésű szereket. A napokban a sajtóban megjelent hírek az előbbiről írták, hogy hatástalanná vált a vírussal szemben.