INFLUENZA – Az adatok torz képet mutathatnak az új influenzáról

Félrevezetők lehetnek azok az adatok, amelyek a világjárványt okozó új influenzáról rendelkezésre állnak – hívták fel a figyelmet szakértők a British Medical Journal legfrissebb számában. A szerzők szerint az influenzás adatok hiányosak és torzak.

A szakemberek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítésében szereplő kulcsadatokat elemzik. Ezek szerint a világon csaknem 100 ezer fertőzést okozott az új vírus, és ebből 429 végződött halállal.

A két szám együtt azt sugallja, hogy az új influenza halálozási rátája – vagyis a megbetegedések száma osztva a halálos esetek számával – csaknem 0,5 százalék, ez közelíti a közönséges influenza halálozási rátájának felső értékét.

A londoni Imperial College egyetem járványtani kutatói óvatosságra intenek ezen adatok értelmezésében. Nem állítják azt, hogy az új vírus megbetegítő képessége kisebb lenne a szezonális influenzákénál, de azt sem, hogy nagyobb. Szerintük több idő kell ennek eldöntéséhez. Az adatokban nem szerepelnek ugyanis azok az emberek, akiket megfertőzött a vírus, de nem betegített meg, vagy akik csak kicsit érezték rosszul magukat, ezért nem fordultak orvoshoz. Vagyis sokkal több embert is megfertőzhetett a vírus, mint amennyiről tudnak, és akkor a halálozási ráta már lényegesen alacsonyabb.

A másik furcsaság az, hogy milyen nagy eltérés van a halálozási adatok tekintetében az egyes országok között. Mexikóban 119 halál jut 10.292 fertőzésre, vagyis több mint kétszer magasabb a halálozási ráta, mint az Egyesült Államokban vagy Kanadában és Európában.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy Mexikóban a vírusnak egy veszélyesebb változata fertőz. A másik viszont az lehet, hogy a mexikói orvosok csak a súlyosabb esetekre összpontosítják a figyelmüket, vagyis a tényleges fertőzések száma magasabb. Ha így van, akkor az új influenza halálozási rátája esetleg sokkal alacsonyabb, mint feltételezik, és egy kategóriában lehet a közönséges influenzáéval.

Másfelől viszont nyilván emelkedett azoknak a halálos szívrohamoknak és agyvérzéseknek a száma, amelyek az influenzával vannak kapcsolatban, de ezek nagy része esetleg nem szerepel a jelentésekben.

A tanulmány szerzői sürgetik, hogy az egészségügyi hatóságok gyorsítsák fel az adatközlést. Az egyik probléma az, hogy túl nagy az időeltérés a fertőzés jelentése és a betegség kimeneteléről való tájékoztatás között – húzzák alá a szakemberek. Ez gondot okoz majd később, ha a vírus agresszívabbá válik, mert a legfontosabb mutatónak, a halálozási rátának a hirtelen megemelkedése rejtve maradhat.Sporthírek