INFLUENZA – A WHO a laboratóriumi tesztek mellőzését javasolja – végre van neve az új vírusnak

Az Egészségügyi Világszervezet kedd este bejelentette, hogy már nem szükséges laboratóriumi teszteket végezni az egyedi újinfluenzás esetekben, helyette az országoknak az influenzával kapcsolatos makrotendenciák figyelésével kell foglalkozniuk.

A WHO a közeli napokban ennek megfelelő javaslatot tesz majd a tagállamoknak, közölte Fukuda Keidzsi főigazgató-helyettes.

A laboratóriumi tesztelés mellőzését a WHO azoknak az országoknak fogja javasolni, ahol nagyon sok a jelentett eset.

Amikor már 137 országból több mint 98 ezer megbetegedést és ebből 440 halálesetet regisztráltak, akkor már sok ország számára hasznosabb megváltoztatni a megfigyelési módszert, tette hozzá Fukuda.

Azokban az országokban, ahol sok megbetegedés fordult elő, most az országos megbetegedési mutatókat kell inkább figyelni, köztük az influenzaszerű betegségeket és a tüdőgyulladást, mondta a WHO főigazgató-helyettese.

A módszer módosítása enyhíti majd a laboratóriumokra nehezedő nyomást is, tette hozzá Fukuda.

De azoktól az országoktól, ahol még nem sok megbetegedés fordult lő, a WHO továbbra is igényli az egyes esetek és influenzagyanús esetek laboratóriumi tesztelését.

Ugyanígy laboratóriumi tesztelés kér a WHO azokban az esetekben is, amelyek szokatlannak tűnnek.

Fukuda egyúttal bejelentette, hogy a WHO megváltoztatta a vírus elnevezését, amely mostantól “pándémiás (H1N1) 2009”, vagy a magyar nyelv szórendjének megfelelően “2009-es pándémiás H1N1”, azaz a 2009-es világjárványt okozó H1N1 influnzavírus.