INFLUENZA – A fő gyógyszerrel szemben ellenálló vírusvariánst fedeztek fel Japánban

Olyan genetikai mutációját fedezték fel a H1N1-es vírusnak Japánban, amely ellenálló a vírus elleni legfőbb gyógyszerrel, a Tamifluval szemben – közölte a tokiói egészségügyi miniszétrium, hozzátéve, hogy ez az első ilyen eset az országban.

A variánst egy olyan beteg szervezetében mutatták ki, akinek a szervezetében két héttel ezelőtt diagnosztizáltak a fertőzést, és azóta Tamifluval kezelték. Az egészségügyi minisztérium szerint a páciens – egy oszakai nő – azután gyógyult fel, hogy Relenzát, egy alternatív vírusellenes gyógyszert kapott.

A dániai hatóságok már néhány nappal korábban bejelentették, hogy egy olyan női beteget kezelnek, aki nem reagál a Tamiflura. Az asszonyt végül szintén a másik szer használatával sikerült meggyógyítani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Japánban 1266 fertőzöttről tudnak. A vírus a világ 95 országában csaknem 45 ezer megbetegedést okozott már, ebből 180 végződött halállal. A WHO már korábban is figyelmeztetett, hogy az új vírus ellenállóvá válhat a legfőbb antivirális gyógyszerrel szemben.Sporthírek