Infláció alatt drágultak a szállodai szobák

Az év első negyedévében elenyésző mértékben, 1 százalékkal nőtt a hazai szállodák kihasználtsága 2006 január-márciusához képest, most a rendelkezésre álló szobák 46,5 százalékát vették igénybe – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.

Az egy szállodai szoba bruttó átlagára 15 ezer 100 forint volt kora tavasszal, ami folyó áron 5 százalékkal magasabb a tavalyi hasonló időszakéhoz képest. Eközben az infláció éppen ezekben a hónapokban ugrott meg, márciusban elérte a 9 százalékot. Ezt a mértéket még a bruttó (teljes) árbevétel 8,2 százalékos emelkedése sem érte el.

A vendégéjszakák száma kismértékben, 3,2 százalékkal növekedett, összesen 1,7 milliót tett ki. A főváros ebben a három hónapban is rosszul járt, a budapesti szálláshelyeken 2-8 százalékkal kevesebb vendég fordult meg. Ezzel szemben az ország keleti területein 15-21, a Balatonnál 13-32 százalékkal több látogatót fogadtak. Idegenforgalmi szakemberek szerint ennek hátterében elsősorban az őszi budapesti zavargások hatása áll.