Infarktus: hétfőn és hétvégén a legtöbb

Infarktus: hétfőn és hétvégén a legtöbb
A fiatalabb korosztály a hétvégi túlzott sportolás miatt veszélyeztetett az infarktus szempontjából, a 40 év felettiek pedig már vasárnap idegeskednek a hétfői munkakezdés miatt.

Hétvégén és hétfőn kap a legtöbb férfi infarktust – derül ki egy francia felmérésből. A fiatalabb korosztály a hétvégi túlzott sportolás miatt veszélyeztetett, a 40 év felettiek pedig már vasárnap idegeskednek a hétfői munkakezdés miatt. A magyar férfiak azért is vannak nehéz helyzetben, mert a megélhetésért még hétvégén is dolgoznak, így nincs idejük pihenni.

Magyarországon évente 40 ezren kapnak infarktust. A kardiológusok statisztikái szerint a legtöbben férfiak és a legtöbben hétfőn reggel kerülnek kórházba. A szervezet hormonális működése mellett ennek pszichológiai okai is lehetnek. Gara Imre, a Magyar Kardiovaszkuláris Társaság elnöke úgy vélekedett, általános, hogy a hétvégét ki akarjuk bírni a panaszainkkal, mert tudjuk, hogy hétvégén nincsenek szakorvosi rendelések, így aztán a legtöbbször hétfőn derül ki, hogy infarktusunk van.

A francia kutatás szerint a 40 feletti férfiakat a hétfői munkakezdés azért stresszeli, mert aggódnak, hogy nem tudnak versenyre kelni fiatalabb kollégáikkal. Magyarországon ráadásul a legtöbben hétvégén is dolgoznak a megélhetésért.

Németh Erzsébet, a Semmelweis Egyetem szociálpszichológusa elmondta, Magyarországon elsősorban az észak-keleti megyékben súlyos a munkahelyi stressz, és a hétvégi pihenés hiánya miatti egészségkárosodás. A mezőgazdasági munka és a második munkahely adta feladatok is gyakran hétvégére esnek.

A 25-40 éves férfiak is túlerőltetik magukat a hétvégén, de általában nem munkával, hanem bulizással és sporttal. Ők többnyire hétvégén akarják bepótolni a hétközben elmaradt edzéseket. Ezek a hirtelen jött hétvégi megterhelések is okozhatják a hétvégi szívrohamokat – állítják a kutatók.