Infarktus: csak hétfőn és csütörtökön

Szívinfarktust kapni nem épp szívderítő dolog. Az viszont csak most derült ki számomra: az sem mindegy, mikor kapja az ember. Hétfőtől csütörtökig például sokkal jobbak az esélyei egy miskolcinak, mint pénteken késő délután.

Nem mindegy persze, a kétféle szívinfarktus közül melyik kapja el az embert: az-e, amelyiken más kórház belgyógyászatán is tudnak segíteni, vagy az, amelyikhez hemodinamikai labor szükségeltetik. Mert hogy az péntek délután már csak Debrecenben (esetleg Budapesten) működik. Elvileg ez sem jelent nagy hátrányt, amennyiben felismerik, hogy az embernek az a fajta infarktusa van, amelyiken szívkatéteres beavatkozással lehet segíteni, s amennyiben fogadják Debrecenben vagy Budapesten – no meg amennyiben van éppen szabad esetkocsi. Többnyire van – csak nagy néha nincs, mondjuk úgy két-három esetben egy hónap során. Vagyis ebbe a két-három esetbe nem szabad belekerülni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy orvos, ügyelet helyett legjobb azonnal a mentőket értesíteni.

No meg persze azt kellene tudni biztosan, hogy miről is lehet felismerni, hogy infarktusunk van. Pláne az elsőt. A másodikat már meglehet, biztosabb felismerni, már ha túléljük az elsőt.

Szalóczi Katalin