Indulhatnak Koszovóba katonáink

Akt.:
Indulhatnak Koszovóba katonáink
© Fotó: Derencsényi István
Hajdúhadház – Felkészültségükről adtak számot a békefenntartó misszióban részt vevő katonák.

Befejezéséhez közeledik a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 19. váltásának honi felkészülése, melyről szerdán és csütörtökön zárógyakorlaton adnak számot a balkáni missziójukra készülő katonák a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison.

koszovo2Fotó: Derencsényi István

– Az elmúlt hónapokban végrehajtottuk a kontingens átfogó felkészítését, mely a legtöbb esetben két ütemben szokott lezajlani: első körben a speciális beosztású katonák egyéni felkészítése történik meg, aztán pedig az alegységeké. A metódus az elmúlt négy év óta nem változott, hiszen a tapasztalatok és a visszajelzések azt mutatják, hogy felkészülten érkeznek meg katonáink Koszovóba. Az itthoni felkészülés koronája a most zajló zárógyakorlat: egy zavargáshoz rendelték ki a KFOR tartalék erőit, hogy megfelelően kezeljék a helyzetet. Mi a harmadik reagáló ereje vagyunk a KFOR-nek, elsősorban a helyi erők intézkednek, aztán az EULEX által biztosított tömegoszlató század, és ha ezek az egységek nem bírnak a kialakult szituációval, akkor következünk mi. Az állományt felkészültnek látom, de erről majd kint is tanúbizonyságot kell adnunk, hiszen a megérkezés után mindkét századnak vizsgát kell tennie – ismertette Le­goza Bálint alezredes, az MH KFOR Kontingens 19. váltásának parancsnoka.

Szakszerűen

Szerdán a tömegkezelésről tanultakat mutatták be: a hőzöngők elé felsorakozó katonák a protokoll szerint először felszólították az összegyűlteket, hogy oszoljanak szét, majd miután azok folytatták az agresszív viselkedést, a hangadókat kiemelve szervezetten és fegyelmezetten kiűzték a botokkal és Molotov-koktélokkal felfegyverzett tömeget a műveleti területről.

koszovo3Fotó: Derencsényi István

A kontingens – amelynek gerincét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják – hamarosan Koszovóba indul, ahol hat hónapig lát el békefenntartói feladatokat. A kizárólag magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj a KFOR-parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozik, és alapvetően készenléti, illetve járőrözési feladatokat hajt végre. Mindezek mellett a magyar katonák a KFOR-ban részt vevő más nemzetek tömegkezelési feladatokra történő kiképzését is végrehajtják, amelynek része a tűziszony leküzdésére irányuló felkészítés is. A Magyar Honvédség katonái a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik, feladatuk a biztonság és a rend fenntartása.

MSZ